Portugal gaat - ‘zoals aangekondigd’ - ‘draconisch’ bezuinigen

Caption: Portuguese Prime Minister Pedro Passos Coelho reads a televised statement to the country from his official residence, the Sao Bento palace, Wednesday, Oct. 13 2011, following a government meeting to discuss the 2012 budget. Passos Coelho said his government plans more pay cuts and tax increases in 2012. Sign reads "Government of Portugal". (AP Photo/Armando Franca) De Portugese premier Pedro Passos Coelho tijdens zijn televisietoespraak over de aanstaande bezuinigingsmaatregelen. Foto AP / Armando Franca

De Portugese regering keurde vanavond de begroting voor het komende jaar goed waarin draconische bezuinigingsmaatregelen worden genomen om de financiële situatie van het land te verbeteren.

Dat meldt persbureau AFP. Portugal heeft moeite om te voldoen aan de doelstellingen die door het Internationaal Monetair Fonds, de Europese Commissie en de Europese Centrale Bank zijn gesteld voor het ontvangen van de noodhulp ter waarde van 78 miljard euro. Ondanks belastingverhogingen en bezuinigingen in de sociale voorzieningen haalt het land de doelstellingen van de trojka voorlopig nog niet.

Moody’s verlaagde al rating Portugal vanwege doelstellingen

In juli kreeg Portugal van kredietbeoordelaar Moody’s Investors Service al de zogenoemde junkstatus, omdat het niet zou kunnen voldoen aan de gestelde bezuinigingsdoelen.

Tijdens een televisietoespraak na de presentatie zei de Portugese minister-president Pedro Passos Coelho dat het land zich in een “nationale noodtoestand” verkeert en dat volgend jaar “diepere” en “strengere” maatregelen genomen moeten worden. Coelho vroeg daarom het volk om begrip voor dit “aanpassingsproces”. Volgende week wordt de inhoud van de begroting openbaar gemaakt.

Portugal wil niet met Griekenland vergeleken worden

Volgens onze correspondent Merijn de Waal zijn de bezuinigingsmaatregelen zeker geen verrassing, Coelho had deze al bij zijn aantreden aangekondigd. De Waal:

“Portugal wil er alles aan doen om niet op Griekenland te lijken. Coelho kondigde al bij zijn aantreden aan fors te zullen bezuinigen, dus als hij het heeft over draconische maatregelen is dat in overeenstemming met wat hij gezegd heeft. Ik neem aan dat als de begroting volgende week in stemming komt in het parlement deze aangenomen wordt, daar de regering van Coelho een meerderheid heeft. Daarnaast zullen de bezuinigingen afgesproken zijn met de trojka, onder het akkoord hebben twee regeringspartijen en de socialistische partij hun handtekening gezet.”

De Waal is wel benieuwd waar gesneden zal worden door de regering. Portugal heeft, net als Griekenland, een groot overheidsapparaat waar veel te bezuinigingen valt. Als wordt gesneden in de posten die toebedeeld worden aan leden van de zogenoemde ‘old boys’-netwerken kan er sprake zijn van een heuse “cultuuromslag” binnen de Portugese politiek.

Interactieve graphic: Europa in cijfers

    • Hans Klis