‘Overdracht Israëlische soldaat Shalit begint dinsdag’

Caption: A woman wears a pin with the image of captured Israeli soldier Gilad Schalit, in a protest tent set up outside the Prime Minister's residence in Jerusalem, Tuesday, Oct. 11, 2011. The pin reads "Gilad still alive". Israeli and Hamas have reached a deal to free Schalit, held by Hamas-linked militants in the Gaza Strip since June 25, 2006, in exchange for hundreds of Palestinian prisoners, officials from both sides said Tuesday, capping five years of painful negotiations that have repeatedly collapsed. (AP Photo/Bernat Armangue)
Caption: A woman wears a pin with the image of captured Israeli soldier Gilad Schalit, in a protest tent set up outside the Prime Minister's residence in Jerusalem, Tuesday, Oct. 11, 2011. The pin reads "Gilad still alive". Israeli and Hamas have reached a deal to free Schalit, held by Hamas-linked militants in the Gaza Strip since June 25, 2006, in exchange for hundreds of Palestinian prisoners, officials from both sides said Tuesday, capping five years of painful negotiations that have repeatedly collapsed. (AP Photo/Bernat Armangue) Een Israëlische vrouw draagt een button van de door Hamas gevangen genomen soldaat Gilad Shalit. Hij wordt mogelijk dinsdag na vijf jaar vrijgelaten in ruil voor meer dan duizend Palestijnse gevangenen. Foto AP / Bernat Armangue

De overdracht van de al vijf jaar gevangen gehouden Gilad Shalit begint dinsdag. Dan wordt de Israëlische soldaat naar Egypte gebracht.

Dat meldt de Israëlische krant Ha’aretz die zich baseert op de Arabische krant Al-Hayat. Hamas-leider Khaled Meshal en de leider van de gewapende tak van de Hamas, Ahmed al-Ghandour, zouden vandaag gearriveerd zijn in Kairo om de details van de overdracht uit te werken. Shalit zal uiteindelijk dinsdag naar Egypte gebracht worden als onderdeel van de eerste fase van een gevangenenruil met Israël.

Dinsdag werd bekend dat Israël en Hamas na jarenlange onderhandelingen overeengekomen waren om 1.027 Palestijnse gevangenen te ruilen voor Shalit. In de eerste fase van de deal zullen eerst 350 Palestijnse gevangenen worden vrijgelaten, waarna Shalit in Egypte wordt vrijgelaten. Hierna worden de andere Palestijnse gevangenen in twee fasen vrijgelaten.

Hamas heeft beloofd om spoedig beelden vrij te geven die moeten laten zien dat Shalit goed behandeld is tijdens zijn gevangenschap.

De laatste keer dat iets van Shalit werd vernomen was in oktober 2009. Toen gaf Hamas onderstaande videoboodschap van de soldaat vrij.

Op 25 juni was het precies vijf jaar geleden dat de Israëlische militair gegijzeld wordt door Hamas. In augustus gingen nog honderden mensen de straat op bij de Israëlische grensovergang van Gaza om de vrijlating van de Israëliër te eisen. De vader van Shalit, Noam, beschuldigde de regering er toen nog van zijn zoon “vergeten” te hebben.