Orgel en vrolijke xylofoon

cd pop awkward i: Everything On Wheels

Vergeleken met zijn debuut-cd lijkt Djurre de Haan, alias awkward i, zijn stem te hebben getraind. Spierballen, een groter volume en vloeiende uithalen in de hogere regionen zijn het resultaat. En er is meer veranderd. Voor de muziek van zijn goeddeels akoestische liedjes koos De Haan deze keer minder weifelachtige instrumenten. Zo maakten banjo en mandoline plaats voor helder orgel en vrolijke xylofoon en kregen de vioolpartijen van Susanne Linssen (uit The Hospital Bombers), die als navrante schichten door de liedjes flitsen, een glansrol. Zij geeft de nummers hun pit. De liedjes laten niet direct hun opbouw doorgronden; soms ontbreekt het refrein, maar krijgt het nummer zijn structuur door een prachtige tweede stem die zich, zoals in ‘Unknown Character’, om De Haans vocalen heen vouwt. Een enkel liedje blijft wat vormloos, zoals ‘Sat Pretty, Lips Pursed’, maar op deze helder klinkende, avontuurlijke plaat zijn de positieve uitschieters in de meerderheid.

Cd-presentatie: 14/10 Paradiso, Amsterdam; 16/10 Ekko, Utrecht. ****

Hester Carvalho