Oppositie Birma eist vrijlating alle politieke gevangenen

Een gevangene verlaat een gevangenis in Birma. Foto AFP / Soe Than Win

De oppositie in Birma wil dat alle politieke gevangenen in het land worden vrijgelaten. Gisteren begon het regime met de vrijlating van meer dan 6.300 gedetineerden, maar de oppositie had verwacht dat daar meer dissidenten bij zouden zijn.

Volgens de oppositie zitter en nog zo’n 2.000 dissidenten achter de tralies en zijn er gisteren maar 200 vrijgelaten, zo meldt persbureau Reuters.

Na jaren van een strikt militair regime in Birma verleende president Thein Sein deze week amnestie aan duizenden gedetineerden. De meest prominente vrijgelaten gevangene is de monnik Ashin Gambira. Hij werd op 27-jarige leeftijd veroordeeld tot 68 jaar cel vanwege zijn rol bij de opstanden in 2007.

NRC-correspondent Elske Schouten in Indonesië vertelde eerder dat Birma aan het veranderen is:

“Het valt niet meer te ontkennen: er verandert echt iets in Birma. En dat zonder revolutie of protesten. Dezelfde leiders die het land decennialang in een ijzeren greep hebben gehouden, introduceren sinds vier maanden de ene na de andere hervorming. Ze doen het langzaam en ze regisseren alles tot in de details. Maar ook verstokte critici van het regime constateren: Birma wordt een beetje democratischer.”