Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Obama: Teheran zal prijs betalen voor complot

Caption: U.S. President Barack Obama and South Korean President Lee Myung-bak (not in photo) hold a joint news conference in the East Room of the White House, October 13, 2011. Obama and Lee will bask in the glow of U.S. congressional approval of a long-delayed trade deal and co-ordinate strategy on the North Korean nuclear standoff when they hold talks on Thursday. REUTERS/Jason Reed (UNITED STATES - Tags: POLITICS)
Caption: U.S. President Barack Obama and South Korean President Lee Myung-bak (not in photo) hold a joint news conference in the East Room of the White House, October 13, 2011. Obama and Lee will bask in the glow of U.S. congressional approval of a long-delayed trade deal and co-ordinate strategy on the North Korean nuclear standoff when they hold talks on Thursday. REUTERS/Jason Reed (UNITED STATES - Tags: POLITICS) De Amerikaanse president Barack Obama tijdens de persconferentie met de Zuid-Koreaanse president Lee Myung-bak. Foto Reuters / Jason Reed

Iran zal de prijs betalen voor het schenden van de internationale wetgeving. De verijdelde aanslagen op Saoedische en Israëlische doelwitten in de Verenigde Staten zijn een gevaarlijke escalatie van de spanningen tussen de VS en Iran.

Dat zei de Amerikaanse president Barack Obama zojuist tijdens een gezamenlijke persconferentie met de Zuid-Koreaanse president Lee Myung-bak in Washington. Obama zei dat het vermoedelijk Iraanse complot zal leiden tot strenge sancties om Teheran verder te isoleren van de internationale gemeenschap. Volgens de president zal Iran de prijs moeten betalen voor het schenden van internationale wetten en zullen de bondgenoten van de VS hem daarin steunen.

Gisteren sprak Saoedi-Arabië zich ook al in dergelijke sterke bewoordingen uit tegen de mogelijke betrokkenheid van Iran bij de aanslagen. Toen stelden bovendien de VS al nieuwe sancties in tegen Teheran.

Bovendien, benadrukte Obama, houden de VS alle opties open voor de afhandeling van deze crisis. In diplomatieke termen betekent dit dat de VS ook de mogelijkheid voor militaire acties openhoudt, meldt persbureau Reuters.

Dinsdag werd bekend dat in Amerika twee mannen aanslagen zouden hebben gepland onder andere op de Saoedische ambassadeur. Een van de mannen, de 56-jarige Iraniër Manssor Arbabsiar, werd vorige maand gearresteerd. Zijn vermoedelijke partner Gholam Shakuri zou zich nog in Iran bevinden. De twee zouden banden hebben met de zogenoemde Quds-eenheid, een onderdeel van de Iraanse Republikeinse Garde.

Obama liet weten vertrouwen te hebben in de Amerikaanse autoriteiten om aan te tonen dat de regering in Teheran betrokken was bij het beramen van de aanslagen. Volgens hem zijn er bewijzen dat mensen binnen het regime van president Mahmoud Ahmadinejad de twee mannen hielpen. Obama eiste daarom dat Iran zijn verantwoordelijkheid neemt.

Iran ontkent alle betrokkenheid bij het plot en beschuldigde de VS al eerder van “oorlogszuchtigheid”.