Nieuw geld of oud geld?

Hij draagt een jagersbroek van gekookte katoen en een overhemd met sleetse plekken. Met het boek Hoe hoort het eigenlijk? (1939) van etiquettespecialiste Amy Groskamp-Ten Have baant Jort Kelder zich een weg ‘door de jungle van de goede smaak’.

In het nieuwe AVRO-programma Hoe heurt het eigenlijk – schatplichtig aan zowel Gert-Jan Dröges Glamourland als Kelders eerdere Bij ons in de PC – ondervraagt de oud-hoofdredacteur van Quote de rijken. Geobsedeerd door de vraag wat nou ‘oud’ en ‘nieuw’ geld is, bezoekt hij de uitstervende adel in smaakvolle optrekjes en keurt hij bij een polowedstrijd de torenhoge hakken van de dames. Af en toe Groskamp-Ten Have citerend, laat Kelder zien dat de ‘nieuwe’ rijken vooral hun rijkdom vieren en de ‘oude’ rijken hun eigen, onuitgesproken, omgangsvormen hebben.

Helaas weet Kelder de rich and famous weinig schokkends te ontlokken. Dus houdt Kelder zich in de oude Franse havenplaats Saint-Tropez voornamelijk bezig met de vraag: hoe krijg je een jacht op de juiste plek in de haven? Gelukkig wordt de interviewer zelf ook onder de loep genomen. Als hij de vieze Landrover van een gastheer vergelijkt met zijn eigen, keurige terreinwagen, krijgt hij te horen dat hij in een ‘PC Hooft-trekker’ rondrijdt. Als je écht chic bent, zie je de nuances.

Rosan Hollak

    • Rosan Hollak