Next Top Authority

Er zit betonrot in de sokkels van onze instituten. Uitspraken van de Hoge Raad, de Raad van State, de Majesteit of het Centraal Planbureau zien we steeds meer als ‘ook maar een mening’.

D66-voorman Alexander Pechtold vindt dat een zorgelijke trend: „We accepteren steeds minder dat mensen ook voor iets doorgeleerd hebben en wetenschap bedrijven. Tot en met het KNMI aan toe liggen instituten in de Kamer onder vuur”, zegt hij tegen nu.nl.

De dood van God mogen we dan verwerkt hebben, die van de waarheid is moeilijker te verkroppen.

Pechtold neemt een voor zijn doen verrassend behoudende positie in met een pleidooi voor de terugkeer van ‘autoriteiten’. Vergeet het, Alexander. Je krijgt nog gemakkelijker een Ikeakast terug in de originele doos. Autoriteit wordt niet langer uitgedeeld in de onzichtbare wereld van achterkamers, erfopvolging en academische riten. Autoriteit krijg je alleen nog door openbare auditie.

De tv-formats weerspiegelen de tijdgeest. Wekelijks zijn er twaalf kookwedstrijden, zes nationale edities van Next Top Model, acht zang- en dansconcoursen met sms-wegstemdienst. Natuurlijke selectie, stevig opgevoerd. Darwin in een snelkookpan.

Is dat erg? Integendeel. Ik wil best accepteren dat mensen ‘voor iets doorgeleerd hebben’, maar dat ontslaat ze niet van de verplichting hun gelijk te onderbouwen en hun waarde zichtbaar te maken. Wat doet die Raad van State eigenlijk? Goed, wetten toetsten aan de grondwet. Maar voor zo’n bureaucratische check heb je aan een knappe stagiaire toch voldoende? Waarom een heel paleis aan de Kneuterdijk?

Elk jaar levert de Raad van State kritiek op het beleid van het kabinet, dat dit vervolgens naast zich neer legt. Waarom moet ik dat clubje hobbyfilosofen dan sponsoren?

Het klopt, al die instituten produceren ‘ook maar meningen’, gissingen. Om geloofwaardig te zijn, zouden ze dat moeten erkennen. En uitleggen dat het onderbouwde gissingen zijn, want gebaseerd op dit en dat, en als jij het beter weet, toon je dat maar aan. God is dood, de waarheid ook. Wat rest is Holland’s Next Top Authority waarin iedereen publiekelijk zijn gelijk mag bevechten en bewijzen.

Christiaan Weijts