Negentien Polen gearresteerd naar aanleiding van aanslag Breivik

In Polen zijn sinds de aanslag van Anders Breivik in Noorwegen in totaal negentien mensen gearresteerd omdat ze verdacht worden van het maken en in bezit hebben van explosieven. Dat zei de Poolse geheime dienst ABW gisteravond.

De arrestaties zijn onderdeel van een grootscheeps onderzoek daarnaar, dat op initiatief van Noorwegen is opgezet nadat Breivik in juli 77 mensen ombracht bij aanslagen in Oslo en Utøya. Het door hem gepubliceerde manifest is gebruikt om de gearresteerden op te sporen.

Een van hen is de man die Breivik noemde als leverancier van de stoffen die het maken van zijn explosieven nodig waren. Die man, Lukasz Mikus, verklaarde in augustus dat Breivik ten minste vijftig kilo alumniumpoeder bij hem kocht. Volgens Mikus kwam Breivik over als een te vertrouwen vertegenwoordiger van een Noors bedrijf.

De afgelopen twee dagen zijn bij invallen in meer dan honderd woningen en garages en doorzoekingen van tientallen voertuigen grote hoeveelheden explosieven in beslag genomen.

    • Peter Zantingh