‘Nederlanders niet snel betrokken bij martelingen Afghanistan’

Afghaanse soldaten patrouilleren buiten een gevangenis in de buurt van Kabul. Foto Reuters / Ahmad Masood

Er is een kleine kans dat Nederlanders in Afghanistan betrokken zijn bij de marteling van gevangenen. Dat heeft Peter van Uhm, Commandant der Strijdkrachten, naar aanleiding van een VN-rapport over martelingen in Afghaanse detentiecentra aan de NOS laten weten.

Van Uhm:

“Gezien de wijze waarop onze missie tot stand is gekomen en hoe we hem uitvoeren, zijn wij niet degene die in Afghanistan mensen gevangennemen. Het kan wel voorkomen dat de politie die wij begeleiden iemand gevangenneemt. Dan zullen wij er ook op toezien dat er correct wordt opgetreden. En mocht dat niet zo zijn dan zullen we daar de Afghaanse politie op aanspreken en een einde maken aan deze zaken.”

Rosenthal stuurt brief

De Tweede Kamer eiste gistermiddag opheldering van het kabinet over het rapport (pdf) van de Verenigde Naties. De martelpraktijken zouden mogelijk ook plaatsvinden in Kunduz, waar Nederland momenteel Afghaanse politieagenten opleidt. Voor 12 uur vanmiddag stuurt minister Rosenthal van Buitenlandse Zaken een brief naar de Kamer met zijn reactie op het rapport.

Te weinig werk voor politietrainers

Gisteren werd bekend dat zeven van de twintig politietrainers eerder terugkeren uit Kunduz. Voor hen in te weinig werk te doen. Het opleidingsniveau van de zittende politiefunctionarissen en van de nieuwe rekruten is anders dan aanvankelijk was gedacht. Zij hebben een andere training nodig dan die de twintig Nederlanders trainers geven en daarom is de behoefte aan opleiders momenteel minder. Volgende week vertrekken in plaats van twintig slechts tien trainers. Zij vormen de volgende lichting die de basistrainingen geeft. De overige tien staan wel stand-by in Nederland.