Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

muziek

Frans Liszt FOTO: Paul Nadar
Frans Liszt FOTO: Paul Nadar

Liszt Festival

De 200ste geboortedag van componist Franz Liszt (22 oktober 1811) wordt de komende maanden in allerlei festivals herdacht. In Enschede begint het dit weekend en het bestaat behalve uit klassieke uitvoering van pianostukken en concertwerken ook uit eigentijdse bewerking en gedichten op muziek, geïnspireerd op Liszt. Op de laatste dag (23 oktober) wordt de in mei overleden pianist Rian de Waal geëerd met een herdenkingsconcert.

Van 9 t/m 23 okt. www.wilminktheater.nl/lisztfestival

Nelly Miricioiù

Stersopraan Nelly Miricioiù treedt zondag 15u in de Oosterpoort, Groningen op met een beroemde operadirigent: Richard Bonynge. ,,Haar stem is een oudere en expressie gaat soms voor helderheid, maar ze weet wat drama is’’, schreef de krant vorig jaar over Miricioiù. Ze treedt op met het Noord Nederlands Orkest met aria’s van onder andere Bizet (Carmen), Verdi (Don Carlo) en Bellini (Norma).

www.de-oosterpoort.nl

Zemlinsky Quartet

Het programma van het Tsjechische Zemlinsky Quartet op dinsdag 18 oktober 20u15 in De De Doelen Rotterdam heeft deels een Tsjechische sfeer. Na een vroeg kwartet van Beethoven, spelen ze het Eerste Strijkkwartet van Janácek. En uit de jaren '80 van de 19de eeuw stammen de strijkkwartetten van Smetana en Zemlinsky, de naamgever van het kwartet.

www.dedoelen.nl

Quirine Viersen

Dit seizoen maakt Quirine Viersen een tournee door Nederland met de cellosuites van Bach en als thema ‘De puurheid van Bach’. Voor Viersen is een kerk dé plaats om de muziek van Bach ten gehore te brengen. Zaterdag 15 oktober 20u15 speelt ze in de Hillegondakerk (Hillegersberg, Rotterdam) de cellosuites nr. 2, 3 en 6 op een cello van Joseph Guarnerius Filius Andreae (1715).

www.concertstichting.nl en www.depuurheidvanbach.nl

Arthur Verocai

De Braziliaanse componist Arthur Verocai geeft in het kader van het Brasil Festival Amsterdam een concert met het Kindred Spirits Ensemble, de strijkers van het Legendary Movie Orchestra en gastvocalisten Carlos Dafe en Lilian Vieira. Verocai, in 1945 geboren in Rio de Janeiro, is met slechts één album op zijn naam in kleine kring een grote legende geworden. De componist experimenteerde met jazz, funk, elektronica, Braziliaanse muziek en folk, op een manier die bijna veertig jaar later nog steeds indruk maakt.

16 okt, 20u15, Paradiso, Amsterdam. www.paradiso.nl

Kurt Rosenwinkel & The Bad Plus

Twee topacts op een dag: de nieuwe band van de Amerikaanse jazzgitarist Kurt Rosenwinkel Time Machine en het jazzrocktrio The Bad Plus. Te horen op een bijzondere plek: de hippe ‘kantine’ van Tommy Hilfiger, die nieuwe hotspot voor concerten.

16 okt, People’s Place, Amsterdam. 17u (Kurt Rosenwinkel) en 20u30 (The Bad Plus).

Birdfest

De nieuwe jazzclub BIRD presenteert op het festival Birdfest jazz, maar ook aanverwante muziekstromingen als soul, latin en funk, hiphop, afrobeat, en elektronica. Met o.a. de Britse Saravah Soul, afrobeat van Jungle by Night, het Braziliaanse funk- en jazztrio Azymuth, singer-songwriter Charlotte Haesen en Finn Silver. Daarnaast een expositie met ruim 350 platenhoezen van politiek geëngageerde artiesten.

14 en 15 okt, Bird Rotterdam. www.bird-rotterdam.nl