Meer brandbomaanslagen verijdeld in Berlijn

Agenten op het hoofdstation van Berlijn, gisteren. Voor de derde dag op rij werden brandbommen gevonden bij het spoornet van de Duitse hoofdstad. Een groep linkse extremisten, gekant tegen de oorlog in Afghanistan, zegt verantwoordelijk te zijn. AFP / Maurizio Gambarini

Ook gisteren werd in Berlijn gezocht naar brandbommen op het spoor. Voor de derde dag op rij werden aanslagen op het spoornet van de Duitse hoofdstad verijdeld.

Sinds maandag zijn op zeven verschillende locaties in totaal vijftien explosieven gevonden. Uit veiligheidsoverwegingen werden grote delen van het Berlijnse spoornet stilgelegd, met flinke vertragingen tot gevolg.

Gisteren ging een explosief af op het spoor in het stadsdeel Staaken. De bom vloog in brand, maar ontplofte niet. Twee andere bommen langs het spoor in het zuiden en oosten van Berlijn konden op tijd worden ontmanteld. Maandag en dinsdag werd al op vier plekken geprobeerd een aanslag te plegen.

Het lijkt erop dat alle brandbommen afgelopen zondag zijn geplaatst. Het slechte weer van de afgelopen dagen kan voorkomen hebben dat sommige explosieven tot ontploffing kwamen. Een voorheen onbekende groep linkse extremisten heeft de aanslagen opgeëist. Ze zeggen het te hebben gedaan omdat ze tegen de oorlog in Afghanistan zijn.

De brandbomaanslagen zijn ‘crimineel, terreurdaden’, zei de Duitse minister van verkeer Peter Ramsauer. “Ik heb opdracht gegeven voor versterkingen, in uniform en in burger, voor de politie”, zei minister van binnenlandse zaken Hans-Peter Friedrich later. “We stellen alles in het werk om de daders te pakken.”

    • Peter Zantingh