Kritiek op Israël is nog geen antisemitisme

De brief van Harry Priem over de anti-Israëlische gezindheid van deze krant is een typisch voorbeeld van het gebruikelijke, doch ten onrechte verwarren van kritiek op de politiek van de staat Israël met antisemitisme – dat is langzamerhand zo goedkoop. Als ik cartoonist was, had ik twee jaar geleden, toen Maxime Verhagen nog over Buitenlandse Zaken ging, hem net zo goed en terecht met Israëlische vlaggetjes op zijn wangetjes kunnen afbeelden: dat doen supporters nu eenmaal voor clubs die ze supporten. Ajax-fans doen dat soms ook. Als Priem dit niet anders kan zien dan „als een opzichtige verwijzing naar de joodse afkomst en familiebetrekkingen van de heer Rosenthal”, dan toont hij vooral zijn eigen onbegrip en frustraties. Hij moet voor echte kritiek op Israël eens op de website van de Israëlische krant Ha’aretz kijken.

HenkJan van Vliet

Amsterdam