Kortkolom economie

Saab ontvangt eerste betaling Youngman

Amsterdam. De kwakkelende autofabrikant Saab heeft een eerste betaling ontvangen van het Chinese autoconcern Youngman Lotus Automobile Co. Verdere uitbetalingen volgen later deze week en op 22 oktober. Dat bevestigden beide bedrijven vanochtend. De betaling van Youngman is onderdeel van het vorige maand bekendgemaakte overbruggingskrediet van 70 miljoen euro van Youngman. Saab’s moederconcern Swedish Automobile wil dit terugbetalen met de opbrengsten uit de gecombineerde investering van 245 miljoen euro van Youngman en de andere Chinese geldschieter, Pang Da. Deze investeringen moeten nog steeds goedgekeurd worden door de autoriteiten in China en Zweden. Het aandeel Swedish Automobile sprong vanochtend met 28,7 procent omhoog. (Novum)

Tata Steel investeert miljarden in Europa

Rotterdam. De Europese divisie van staalproducent Tata Steel gaat over een periode van vijf jaar twee miljard Britse ponden (2,3 miljard euro) investeren om zijn activiteiten in Europa te moderniseren. Het concern zal onder andere 800 miljoen euro investeren in zijn staalfabrieken in IJmuiden, het voormalige Hoogovens. Dat zei Karl-Ulrich Köhler, de hoogste baas van Tata’s Europese divisie. „Wij investeren in onze productielocaties, ondanks de moeilijke economische omstandigheden waarin we terecht zijn gekomen.” Köhler zei te verwachten dat het onwaarschijnlijk is dat de vraag naar staal voor 2015 weer op het niveau is van voor de crisis. Tata Steel is na ArcelorMittal in Europa de tweede staalproducent met een productiecapaciteit van achttien miljoen ton ruwe staal. (Novum)

Groen licht voor overname Arcelor

Rotterdam. Staalconcern ArcelorMittal en het Amerikaanse energieconcern Peabody Energy hebben definitieve goedkeuring voor hun gezamenlijke overname van het Australische mijnbouwbedrijf Macarthur Coal ter waarde van 4,89 miljard dollar (3,6 miljard euro), nu het Chinese ministerie van handel ook zijn toestemming heeft gegeven. Het Chinese staatsbedrijf Citic heeft een kwart van de aandelen in Macarthur in handen. Dat meldden het bedrijf gisteren. „De weg is nu vrij om de transactie tijdig te voltooien,” aldus topman Gregory Boyce van Peabody. Het bod, dat een premie bevat van 44 procent op de slotkoers van 11 juli, is nu aanbevolen door alle bestuurders en commissarissen van Macarthur. Tot 29 oktober kunnen aandeelhouders hun stukken aanmelden. (Dow Jones)