Kortkolom buitenland

Ministers Oeganda weg na aantijging corruptie

Kampala. De Oegandese minister van Buitenlandse Zaken San Kutesa en twee andere regeringsfunctionarissen zijn gisteren afgetreden na beschuldigingen van corruptie. Ze zouden verantwoordelijk zijn voor het verlies van 3,6 miljoen euro, terwijl ze leiding gaven aan de voorbereidingen voor een top van de Gemenebest in 2007. Uit onderzoek blijkt dat de Oegandese regering in totaal 109 miljoen euro is verloren door fraude bij de organisatie van de top van de Gemenebest. Kutesa, fractieleider John Nasasira, en onderminister van Arbeid Mwesigwa Rukutana ontkennen de beschuldigingen. Ze zeggen dat ze hun functie hebben neergelegd om hun naam te zuiveren in de rechtzaal. Vandaag zou de zaak voorkomen voor een anti-corruptie rechtbank. Er is groeiende onvrede in Oeganda over de corruptie. Eerder deze week werden drie ministers beschuldigd van het aannemen van steekpenningen van een Brits oliebedrijf. (BBC, Reuters)

Arrestaties in Polen in Breivik-onderzoek

Warschau. In Polen zijn dinsdag en woensdag negentien mensen gearresteerd en grote hoeveelheden chemische stoffen in beslag genomen die kunnen worden gebruikt voor explosieven, zo heeft het Agentschap voor Interne Veiligheid gisteren bekendgemaakt. De arrestaties vloeien voort uit een breed onderzoek naar kunstmest en andere stoffen waarmee bommen kunnen worden gemaakt. Deze zomer was bekend geworden dat Andres Breivik, die in juli in Noorwegen 77 mensen doodde met een bomaanslag en een schietpartij, in Polen zeker vijftig kilo aluminiumpoeder had gekocht. Het is onduidelijk of de arrestanten van deze week, die worden beschuldigd van illegale productie of bezit van explosieven, banden hadden met Breivik. (AP)

Steunbetoging voor Assad in Damascus

Damascus. In de Syrische hoofdstad Damascus hebben de autoriteiten gisteren een grote demonstratie van steun aan president Bashar al-Assad georganiseerd. De betoging, waaraan tienduizenden mensen deelnamen, vormde het antwoord op de aanhoudende protesten in bijna het hele land tegen het regime. Die protesten zijn half maart begonnen en worden door de regering met grof geweld bestreden. Met name in de hoofdstad Damacus en in Aleppo, de op een na belangrijkste stad van Syrië, aarzelt de middenklasse nog zich achter de opstand tegen het regime op te stellen. (AFP, AP)