Kortkolom binnenland

PvdA’er in publieke functie onder €188.000

Den Haag. PvdA-leden die in de (semi-)publieke sector werken, mogen niet meer verdienen dan de balkenendenorm. Anders moeten ze hun partijlidmaatschap inleveren. Na twee jaar interne discussie heeft de partij haar leden een document gestuurd waarin dit beschreven staat. De balkenendenorm, gebaseerd op het salaris van de minister-president, is op dit moment 188.000 euro, 130 procent van een ministerssalaris. De partij bespreekt de code en het ondertekenen ervan deze week op drie bijeenkomsten met de leden. „Als je dat niet doet”, zei voorzitter Lilianne Ploumen twee jaar geleden al in deze krant, „is er geen plek voor je bij de PvdA.” Daar reageerden diverse PvdA-bestuurders in de (semi-)publieke sector toen ontstemd op. (NRC)

Harlinger langer vast om ontuchtzaak

Leeuwarden. De 27-jarige Harlinger die wordt verdacht van ontuchtige handelingen met jongeren blijft nog 30 dagen vast. Dit heeft het Openbaar Ministerie (OM) vandaag bekendgemaakt. Tegen de man zijn acht aangiftes binnengekomen. Justitie verwacht niet dat het er meer worden. Ruim dertig jongens en meisjes tussen de 11 en 16 jaar stonden verzoek van de man onder meer op zijn buik, borst en geslachtsdelen. Daarvan maakte hij foto’s en filmpjes. De verdachte woont bij zijn ouders, waar de ontucht ook plaatsvond. Zij waren niet op de hoogte van de gebeurtenissen, aldus het OM. De man werd tweeënhalve week geleden aangehouden. Hij was assistent-jeugdtrainer van een lokale voetbalvereniging. (NRC)

Auto beschoten in Amsterdam-West

Amsterdam. In Amsterdam-West is gisteravond een auto onder vuur genomen. Er zaten twee mensen in de auto, maar die bleven ongedeerd. De auto raakte wel beschadigd. De dader of daders zijn gevlucht. Over het motief van de beschieting kan een woordvoerder van de politie niets zeggen, maar een aanslag wordt zeker niet uitgesloten. De schietpartij vond rond 22.50 uur plaats. Er werden meerdere kogels op de auto afgevuurd. De achterruit van het voertuig werd daarbij vernield. Het gaat volgens de politie om een „serieus kaliber wapen”, niet om een luchtbuks. Ze is op zoek naar getuigen. (Novum)

Dood studente wellicht crime passionnel

Rotterdam. De politie vermoedt een verband tussen de moord op de 18-jarige Eline Maas uit Leiderdorp en de zelfmoord van haar ex-vriend in zijn woning in Den Haag. Het lichaam van de psychologiestudente werd dinsdagnacht gevonden in haar studentenkamer. Even daarvoor was de 20-jarige Alex S. levenloos aangetroffen in zijn huis. Vandaag vindt sectie plaats op beide lichamen. Er zijn twintig rechercheurs op de zaak gezet. (NRC)

Koeien versperren verkeer op snelweg

Maastricht. Een stel koeien heeft het verkeer op de A2 tussen Maastricht en Eindhoven vanochtend behoorlijk wat overlast bezorgd. De koeien liepen in de nacht vanuit een aangrenzen weiland de weg op ter hoogte van Roosteren. De A2 moest in beide richtingen worden afgesloten. De dieren werden met veel moeite van de weg gedirigeerd, maar kwamen daarbij in een naastgelegen sloot terecht, meldde de politie. Toen de koeien weer op het droge stonden, werden zij door een dierenarts verdoofd. Een van de koeien ging omstreeks 09.00 uur, toen de verdoving was uitgewerkt, door het lint waarna de politie het dier door een jager dood liet schieten. Daardoor moest de spitsstrook in de richting naar Maastricht dicht. (Novum)