Kort nieuws economie

Speculatie drijft koers Rabobank-dochter op

Rotterdam. Het aandeel van Bank Sarasin, de Zwitserse private bank waarvan Rabobank grootaandeelhouder is, steeg donderdagochtend bijna twintig procent na berichten over een mogelijk overnamebod door land- en sectorgenoot Julius Baer. De aandelenhandel is inmiddels stilgelegd. Het Zwitserse weekblad Handelszeitung meldde vandaag dat Julius Baer een niet-bindend bod heeft uitgebracht op Bank Sarasin. Analisten noemen het overnamegerucht geloofwaardig. Het aandeel stond vanochtend 15,4 procent hoger. (Novum)

Inflatie in Duitsland stijgt naar 2,6 procent

Amsterdam. De consumentenprijzen in Duitsland zijn in september verder gestegen, blijkt donderdag uit definitieve cijfers van het Duitse federale bureau voor de statistiek. De consumentenprijzen stegen ten opzichte van september 2010 met 2,6 procent. Op maandbasis stegen de consumentenprijzen met 0,1 procent. In augustus was sprake van een geldontwaarding van 2,4 procent. De cijfers komen overeen met eerdere ramingen en de verwachtingen in de markt. (Novum)

NMa houdt financiers vastgoed in de gaten

Amsterdam. De Nederlandse Mededingingsautoriteit gaat vastgoedfinanciers beter volgen. Uit onderzoek van SEO Economisch Onderzoek blijkt volgens de kartelwaakhond dat er slechts een beperkt aantal partijen betrokken is bij vastgoedfinanciering. „Kartelvorming tussen vastgoedfinanciers is een reëel risico”, aldus de NMa. (NRC)