Kinderen met kanker vanaf 2015 op Utrecht aangewezen

Alle zorg voor kinderen met kanker wordt geconcentreerd in Utrecht. Nu is de kinderoncologie nog over zeven (academische) zorginstellingen in heel het land verspreid. Maar vanaf 2015 kunnen de zeshonderd kinderen met kanker terecht bij één nieuw Nationaal Kinderoncologisch Centrum. Zowel behandelaars als ouders verwachten dat de concentratie van deskundigheid de kwaliteit van de zorg verbetert.

Eerst zag het er naar uit dat het nieuwe nationale kinderkankercentrum in Amsterdam zou komen, bij het Nederlands Kankerinstituut-Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis (NKI-AVL). Maar dat ziekenhuis kon niet de noodzakelijke ondersteuning voor kindergeneeskundige zorg bieden (zoals kinderlongartsen en kindernierartsen). Het is daar niet in gespecialiseerd. Het Wilhelmina Kinderziekenhuis in Utrecht, onderdeel van het UMC Utrecht, heeft die expertise wel. Daarom wordt het nieuwe kinderkankercentrum daarnaast gebouwd, voor 225 miljoen euro. Banken zullen dat bedrag moeten lenen. Zorgverzekeraars kunnen er zorg inkopen en dan ook vergoeden aan patiënten.

Al jaren praten kinderoncologen en de Vereniging Ouders, Kinderen en Kanker over concentratie van zorg voor de heel kleine patiëntengroep die kinderen met kanker vormen. Belangen van ziekenhuizen botsten met belangen van patiënten. Ziekenhuizen vonden het moeilijk hun eigen plek op te geven. De Nederlandse Vereniging van Universitair Medische Centra (NFU) wilde meerdere kinderkankercentra in het land, omwille van de bereikbaarheid en competitie. „De academische ziekenhuizen hebben elkaar lang in een houdgreep gehouden, maar nu heeft de NFU het losgelaten”, zegt een tevreden Marianne Naafs van de oudervereniging en mede-initiatiefnemer van het kinderkankerziekenhuis.

Dat centrum zal 1.000 banen aan zorgverleners verschaffen, van medisch specialisten tot verpleegkundigen. Personeel dat nu verspreid over Nederland kinderen met kanker verzorgt, moet straks reizen of verhuizen voor werk.

Het nieuwe centrum wil samenwerken met het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis. Dat ziekenhuis wil in Utrecht ook een tweede vestiging voor volwassenen openen.