‘Kabinet wil Donner in Raad van State’ - Opstelten in beeld om selectieprocedure te leiden

Piet Hein Donner. Zijn naam wordt veel genoemd als nieuwe vicepresident van de Raad van State, maar de oppositie verzet zich tegen zijn eventuele benoeming. Foto NRC / Vincent Mentzel
Piet Hein Donner. Zijn naam wordt veel genoemd als nieuwe vicepresident van de Raad van State, maar de oppositie verzet zich tegen zijn eventuele benoeming. Foto NRC / Vincent Mentzel Piet Hein Donner. Zijn naam wordt veel genoemd als nieuwe vicepresident van de Raad van State, maar de oppositie verzet zich tegen zijn eventuele benoeming. Foto NRC / Vincent Mentzel

Het kabinet lijkt toch voornemens om minister Donner (Binnenlandse Zaken, CDA) naar voren te schuiven voor het vicepresidentschap van de Raad van State. Morgen wordt waarschijnlijk in de ministerraad besloten om minister Opstelten (Justitie, VVD) aan te stellen om de selectieprocedure te leiden.

Donner reageerde vanmiddag boos en geïrriteerd op een NOS-verslaggever die hem wilde feliciteren met zijn functie:

“U staat mij te feliciteren, omdat u beweert iets te weten. En nu geeft u al toe dat u kletst uit uw nekharen.”

Donner was hoogst verontwaardigd dat er opnieuw dingen beweerd worden die “onjuist” waren en had geen behoefte de “baarlijke nonsens” te ontzenuwen.

‘Aanstelling Opstelten betekent impliciet benoeming Donner’

Onze redacteur Kees Versteegh over de kwestie:

“Het gaat er niet meer om of Donner het wordt of niet, maar om de chaotische en onzorgvuldige manier waarop deze procedure verloopt. Donner is de belangrijkste kandidaat en dat is onveranderd. De woede die we vandaag bij hem zagen was opzienbarend. Niemand heeft hem ooit zo boos gezien. En dat heeft te maken met die onzorgvuldigheid en de geruchten die steeds weer boven komen drijven.

Morgen gaat het kabinet waarschijnlijk besluiten dat Opstelten de selectieprocedure op zich gaat nemen. Dat is impliciet een bevestiging dat Donner wordt benoemd, omdat niet Donner de voorbereiding op zich neemt, maar een collega uit het kabinet.

In dat licht is het opmerkelijk dat Rutte vandaag tegen de Kamervoorzitter zegt dat hij niet ingaat op Donners kandidatuur en nu impliciet zijn benoeming bevestigt.”

Rutte beloofde dat de procedure voor de opvolging direct na het reces zou beginnen, maar een advertentie voor de functie is nog altijd niet verschenen.

Rutte: leden kabinet niet uitgesloten van benoeming

Leden van het kabinet zijn niet uitgesloten van een benoeming als vicepresident van de Raad van State, zei Rutte vandaag in de Tweede Kamer, zonder in te gaan op de kandidatuur van Donner.

De PvdA wil niet dat iemand uit het kabinet benoemd wordt tot ‘onderkoning van Nederland’. Volgens de sociaaldemocraten moet worden voorkomen dat de vicepresident van de Raad van State wetten beoordeelt die hij zelf als minister heeft ingediend. Een slager hoort zijn eigen vlees niet te keuren, vindt de PvdA.

Rutte is het hier ‘in algemene zin’ mee oneens. Door kabinetsleden uit te sluit zou een belangrijke groep geschikte kandidaten afvallen, en dat is volgens Rutte niet wenselijk.

De premier beloofde dat er op tijd een opvolger gevonden zal zijn voor de huidige vicepresident, Herman Tjeenk Willink, die op 1 februari afzwaait. Volgens hem zal die sollicitatieprocedure “zorgvuldig” zijn.