Joegoslavië-tribunaal: behandeling aanklacht Mladic niet gesplitst

Caption: (FILES) Photo taken on June 3, 2011 of wartime Bosnian Serb General Ratko Mladic wearing a cap salutes in the court room at his initial appearance at the UN Yugoslav war crimes tribunal in The Hague. The chief prosecutor at the UN's war crimes tribunal for the former Yugoslavia wants two separate trials for ex Bosnian Serb military chief Ratko Mladic, his office said on August 17, 2011. "The prosecutor is asking to sever the Mladic indictment into two parts and to conduct two separate trials instead of one," said Ljiljana Pitesa, information assistant at the International Criminal Tribunal for the Former Yugoslavia's prosecutor's office.
Caption: (FILES) Photo taken on June 3, 2011 of wartime Bosnian Serb General Ratko Mladic wearing a cap salutes in the court room at his initial appearance at the UN Yugoslav war crimes tribunal in The Hague. The chief prosecutor at the UN's war crimes tribunal for the former Yugoslavia wants two separate trials for ex Bosnian Serb military chief Ratko Mladic, his office said on August 17, 2011. "The prosecutor is asking to sever the Mladic indictment into two parts and to conduct two separate trials instead of one," said Ljiljana Pitesa, information assistant at the International Criminal Tribunal for the Former Yugoslavia's prosecutor's office. De Servische oud-legerleider Ratko Mladic tijdens een zitting van het Joegoslavië-tribunaal op 3 juni 2011. Foto AFP / Martin Meissner

De aanklacht tegen de Servische oud-legerleider Ratko Mladic wordt niet gesplitst in twee afzonderlijke rechtszaken.

Dat hebben de rechters van het tribunaal vanmiddag geoordeeld. De aanklagers hadden hiervoor een verzoek ingediend om zo de rechtszaak tegen Mladic te versnellen. De oud-generaal kampt met een slechte gezondheid en aanklagers vrezen dat hij één lange rechtszaak niet overleeft, zoals bij berechting van de voormalige Joegoslavische president Slobodan Milosevic. Daarom wilden de aanklagers Mladic eerst laten berechten voor de moord op duizenden moslimmannen in Srebrenica. Mladic wordt verdacht van genocide, moord en vervolging van moslims tijdens de oorlog in 1992-1995.

Deze week werd Mladic met longontstekingsverschijnselen in een ziekenhuis opgenomen Op 1 september liet Mladic in een verklaring al weten geen splitsing te willen van de rechtszaak, dit zou tegen de regels van het tribunaal indruisen en een eerlijk proces in de weg zitten.

Mladic (69), had het bevel over de Bosnisch-Servische troepen toen die na de val van Srebrenica op 11 juli 1995 achtduizend moslimjongens en -mannen, die formeel onder bescherming van Nederlandse VN-militairen stonden, weggevoerden en vermoordden. Dit wordt beschouwd als de grootste oorlogsmisdaad in Europa sinds de Tweede Wereldoorlog. Mladic werd eind mei dit jaar gearresteerd.