Janoekovitsj zinspeelt op vrijlating Timosjenko

De president van Oekraïne, Viktor Janoekovitsj, heeft laten doorschemeren een wetswijziging te zullen steunen die de vrijlating van oud-premier Julia Timosjenko kan bewerkstelligen. De wet die als basis diende voor de veroordeling van Timosjenko is gedateerd, zei de president vandaag, waardoor een wijziging niet ondenkbaar is.

Janoekovitsj is internationaal scherp bekritiseerd vanwege de gevangenisstraf van zeven jaar voor Timosjenko wegens ambtsmisbruik rond een akkoord over aardgas met Rusland. De Europese Unie en de Verenigde Staten zeiden dat het vonnis politiek gemotiveerd is. Timosjenko zelf zegt dat zij vervolgd wordt om haar uit te sluiten van de volgende verkiezingen.

De president zei vandaag dat er nog voldoende tijd is om een wetswijziging door te voeren voordat de beroepszaak van Timosjenko van start gaat.

‘Janoekovitsj staat onder grote druk’

Janoekovitsj staat volgens onze correspondent Michel Krielaars onder grote druk om wat te doen tegen de veroordeling van Timosjenko. Krielaars:

“Als dat wetsvoorstel er doorheen komt dan komt Timosjenko vrij. Ze is veroordeeld op basis van een wet, die nog uit de tijd van Stalin stamt, en die het mogelijke maakt om veroordeeld te worden voor een politieke beslissing. Als die wet wordt gewijzigd valt de hele ondergrond onder de zaak weg. Het is ook niet vreemd dat Janoekovitsj nu aangeeft de wetswijziging te steunen. Oekraïne is straat en straatarm en kan de hulp van de Europese Unie goed gebruiken. De EU heeft de veroordeling van Timosjenko zwaar veroordeeld en de buitenlandcoördinator van de Europese Unie, Catherine Ashton, dreigt een aanstaande top over samenwerking af te blazen.”

    • Lex Boon