Is Mutassim Gaddafi nu wel of niet opgepakt?

Mutassim Gaddafi op 29 oktober 2008. Het is onduidelijk of hij nu wel of niet eergisteren gevangengenomen is in Sirte, de geboorteplaats van zijn vader.
Mutassim Gaddafi op 29 oktober 2008. Het is onduidelijk of hij nu wel of niet eergisteren gevangengenomen is in Sirte, de geboorteplaats van zijn vader. Foto AFP / Dmitry Kostyukov

Gisteravond kwam het bericht naar buiten dat Mutassim Gaddafi, een van de zoons van de verdreven Libische kolonel, was opgepakt in Sirte. Die bewering van functionarissen van de Libische Nationale Overgangsraad kon echter vannacht niet bevestigd worden door woordvoerders.

De zoon van Gaddafi zou eergisteren in Sirte, de geboorteplaats van Moammar Gaddafi, zijn opgepakt toen hij de stad samen met familieleden per auto wilde ontvluchten. Gisterochtend is hij naar de oost-Libische stad Benghazi overgebracht voor verhoor, aldus de functionarissen. In hoofdstad Tripoli gingen mensen feestend de straat op: het nieuws betekende dat er voor het eerst een naaste van Moammar Gaddafi was gearresteerd.

Echter: toen de BBC bevestiging wilde hebben van de Overgangsraad, kregen ze nul op het rekest. Persbureau AFP controleerde de beweringen bij de woordvoerder van de raad en kon ook geen definitief ‘ja’ krijgen.

Het is vaker gebeurd dat beweringen over de arrestatie van een naaste van Gaddafi later niet waar bleken te zijn. Vlak na de val van Tripoli kwamen berichten naar buiten dat Saif al-Islam was opgepakt. Dat bleek later toch niet het geval.