internationaal

TOPSHOTS-People watch the projection by British artist Tacita Dean entitled 'FILM' in the Turbine Hall of the Tate Modern in central London on October 11, 2011. The latest exhibition in the hall, it is due to run from 11 October 2011 to 11 March 2012. AFP PHOTO / CARL COURT
TOPSHOTS-People watch the projection by British artist Tacita Dean entitled 'FILM' in the Turbine Hall of the Tate Modern in central London on October 11, 2011. The latest exhibition in the hall, it is due to run from 11 October 2011 to 11 March 2012. AFP PHOTO / CARL COURT AFP

Tacita Dean

De Turbine Hall in Tate Modern, Londen is in duisternis gehuld. Hier brengt de Britse kunstenaar Tacita Dean een ode aan het stervende medium van de analoge 35 mm film, Film. Aan het einde van de hal hangt een enorm scherm. In het midden zijn steeds wisselende beelden te zien: een slak op een blad, schuim van een fontein, een schoorsteen en soms de achterwand van de Turbine Hall zelf, gekleurd in rood, geel en blauw, zodat het lijkt op een Mondriaan. Of een reusachtig ei schijnbaar drijvend van vloer tot plafond. ,,Nog nooit hebben we een kunstenaar gevraagd werk te maken voor de Turbine Hall, die dit benaderde vanuit het oogpunt van de film en de rol van de camera om de ruimte tot leven te wekken,’’ volgens Sheena Wagstaff, hoofdconservator van Tate Modern.

11 okt tot 11 maart, Bankside. www.tate.org.uk

Frieze Art Fair

Meer dan 170 galeries uit 33 landen laten op de Frieze Art Fair in het Londense Regent’s Park hedendaagse kunst zien. Ook is er Sculpture Park met (internationale) kunst in de tuinen van het park. En er is een uitgebreid programma met films en Frieze Talks met lezingen, panel discussies en debatten van en over kunstenaars op de beurs.

T/m 16 okt, Regent’s Park.

www.friezeartfair.com.

Brancusi-Serra

Het Guggenheim Museum in Bilbao brengt in een expositie het werk van twee belangrijke beeldhouwers uit de 20ste eeuw samen: Constantin Brancusi (1876-1957) en Richard Serra (1939). Zo’n vijftig werken geven een overzicht van bijna honderd jaar beeldhouwkunst. Brancusi, geboren in Roemenië en later in Parijs werkend reduceerde beelden tot hele simpele vormen. Beroemd is zijn ei, een bronzen sculptuur in de vorm van een ei, dat bij nader inzien asymmetrisch is. Volgens Brancusi stelt deze vorm de volmaakte schoonheid voor. In Bilboa staat ook het grootste kunstwerk van (minimalist) Serra: The Matter of Time: een werk bestaande uit 8 stalen sculpturen/installaties (totaal 50 onderdelen).

T/m 15 april, Avenida Abandoibarra, 2. www.guggenheim-bilbao.es

Wintersprookjes in Wenen

Met 17 schilderijen is het Rijksmuseum de grootste bruikleengever op de tentoonstelling Wintermärchen, Winter-Darstellungen in der europäischen Kunst von Bruegel bis Beuys die door Ronald de Leeuw, voormalig hoofddirecteur van het Rijksmuseum, werd samengesteld voor het Kunsthistorisches Museum in Wenen. Ruim 180 objecten, van schilderijen tot een sledecarrousel, vertellen het verhaal van de Europese winters in de kunstgeschiedenis tussen 1450 en het heden.

18 okt tot 8 jan, Maria-Theresien-Platz. www.khm.at

Ellsworth Kelly

‘Colourfield painting’ wordt het werk van de Amerikaanse kunstenaar Ellsworth Kelly (1923) ook wel genoemd. Elke vorm van werkelijkheid werd uit zijn kunst verbannen. In Haus der Kunst, München is een retrospectief te zien met ook 50 zwart-wit foto’s, reliëfs van de jaren 1948-2010, aangevuld met een selectie van collages, en tekeningen.

T/m 22 jan, Prinzregentenstrasse. www.hausderkunst.de