In het boek van Banon heet Strauss-Kahn ‘een baviaan’

Caption: French writer Tristane Banon's "Le Bal des Hypocrites" (The Hypocrites' Ball) books are displayed in a multimedia store in Paris on October 13, 2011. Banon has accused former IMF chief Dominique Strauss-Kahn of trying to rape her in 2003 in an unfurnished Paris flat and the 126-page book is a novelisation of her role in the Strauss-Kahn scandal after a hotel maid accused last May Strauss-Kahn of sexual assault and attempted rape in his suite at the Sofitel in New York. AFP PHOTO MICHEL GANGNE
Caption: French writer Tristane Banon's "Le Bal des Hypocrites" (The Hypocrites' Ball) books are displayed in a multimedia store in Paris on October 13, 2011. Banon has accused former IMF chief Dominique Strauss-Kahn of trying to rape her in 2003 in an unfurnished Paris flat and the 126-page book is a novelisation of her role in the Strauss-Kahn scandal after a hotel maid accused last May Strauss-Kahn of sexual assault and attempted rape in his suite at the Sofitel in New York. AFP PHOTO MICHEL GANGNE Het boek van de, door Dominique Strauss-Kahn aangerande, Franse schrijfster Tristane Banon "Le Bal des Hypocrites". Foto AFP / Michel Gangne

Een baviaan, zo noemt de Franse schrijfster Tristane Banon Dominique Strauss-Kahn in haar nieuwste boek “Le Bal des Hypocrites”. Het boek kwam toevalligerwijs, of misschien niet helemaal, vandaag uit. De dag waarop de door haar aangespannen verkrachtingszaak tegen Strauss-Kahn werd geseponeerd.

Hoewel Strauss-Kahn vanmiddag bekende Banon aangerand te hebben, wordt hij niet vervolgd. De zaak is verjaard. Het boek, het bal der hypocrieten, beschrijft Banons rol tijdens de verkrachtingsaffaire rondom Strauss-Kahn van afgelopen zomer, zonder hem ook maar een keer bij naam te noemen.

Onze correspondent Dirk Vandenberghe voegt toe dat ze met het boek de affaire niet wil uitmelken. Ze kreeg geen honorarium voor het boek dat verschijnt bij de zeer kleine uitgeverij Au Diable Vauvert. Dat terwijl andere uitgevers fors geld boden voor haar verhaal. Vandenberghe: “Dat heeft ze bewust gedaan om niet het verwijt te krijgen dat ze de zaak uitmelkt. “

Het Franse tijdschrift Paris Match mocht het 126-pagina dikke boek van Banon voor publicatie inzien en plaatste bij het artikel deze foto van een nog jonge Banon naast een lachende Strauss-Kahn in 2000, drie jaar voor de aanranding.

Paris Match-verslaggever Francis Labarre bespreekt het boek:

Banon schrijft in “Le Bal des Hypocrites” over de dingen die zij - de hoofdpersoon - moest doormaken sinds 2003, sinds de affaire in New York:

“Die avond, nogmaals, een microkosmos van de gasten zei: “Wij weten het, maar …” Ze wachtten tot de lichten zijn uitgeschakeld, de camera’s uit, de opname gestopt. Ze wachtten hierop om te zeggen “Wij weten, maar …” Maar wat? Maar het mag niet voor opschudding zorgen [...] Alleen de elite mag het weten, alleen de elite kan zijn mond houden. “

“Acht jaar lang al is mijn liefdesleven een chaos. En op een dag gaan ze graven. Dan ontdekken ze het [...] Net zoals in de archeologie, graven ze terug naar de oorsprong van dingen. Mijn leven voor hem. [...].”

Het boek van Banon stopt kort voor het einde van de rechtszaak in Frankrijk tegen de voormalige IMF-topman. Na een confrontatie met haar aanrander verlaat zij ‘angstig’ het gerechtsgebouw ‘via een achterdeur’ terwijl hij ‘lachend’ via de voordeur vertrekt.