Hulpverleners van Artsen Zonder Grenzen ontvoerd in Kenia

Het vluchtenlingenkamp in Dadaab, waar 400.000 mensen verblijven. Twee Spaanse hulpverleners van Artsen Zonder Grenzen en twee Keniaanse collega’s werden vandaag uit het kamp ontvoerd en richting Somalië gebracht.
Het vluchtenlingenkamp in Dadaab, waar 400.000 mensen verblijven. Twee Spaanse hulpverleners van Artsen Zonder Grenzen en twee Keniaanse collega’s werden vandaag uit het kamp ontvoerd en richting Somalië gebracht. Foto AFP / Karumba

Gewapende mannen hebben vandaag in Kenia twee internationale en twee Keniaanse hulpverleners ontvoerd uit het grootste vluchtelingenkamp ter wereld. De buitenlandse hulpverleners zijn van Artsen Zonder Grenzen. Dat meldt de UNHCR.

De ontvoerders, vermoedelijk uit buurland Somalië, kaapten een voertuig van de hulpverleners en schoten de chauffeur in de nek, verklaart een jeugdleider van het kamp. De politiechef van de regio neemt aan dat de mannen Somaliërs zijn omdat ze in die richting vluchtten. “We volgen ze over de weg en door de lucht en hebben de grenzen gesloten,” zei hij. “We zijn ze op het spoor.”

Het lijkt erop dat de buitenlandse hulpverleners van Artsen Zonder Grenzen de Europese nationaliteit hebben. De hulpverleningsorganisatie zelf kon nog niet reageren tegenover persbureau AP. Volgens AFP gaat het om twee Spanjaarden.

Onlangs werd een Britse man gedood en zijn vrouw ontvoerd uit een een Keniaans resort. Toen zou het gaan om een daad van Somalische piraten.


Grotere kaart weergeven

Zo’n 150.000 Somaliërs, op de vlucht voor de hongersnood in hun land, overspoelden het vluchtelingenkamp in Dadaab in de laatste paar maanden. In totaal zitten er nu ongeveer 400.000 mensen.