Hoge leider Haqqani-terreurnetwerk gedood in Pakistan

Caption: The roof of the is lit up by an explosion during a battle between NATO-led forces and insurgents in Kabul in this June 29, 2011 file photo. The Haqqanis are thought to have introduced suicide bombing to Afghanistan, and are believed to have been behind high-profile attacks there, including a raid on Kabul's top hotel and an assassination attempt on the president. To match Insight PAKISTAN-USA/HAQQANI REUTERS/Omar Sobhani/Files (AFGHANISTAN - Tags: CONFLICT MILITARY CRIME CIVIL UNREST POLITICS) Het dak van het Intercontinental hotel in Kabul waar op 29 juni de NAVO vocht met militanten die gelieerd waren aan het Haqqani-netwerk . Foto Reuters / Omar Sobhani

In Pakistan is een van de leiders van het Haqqani-terreurnetwerk gedood.

Dat heeft een Amerikaanse regeringsfunctionaris aan persbureau AFP laten weten. Het Haqqani-netwerk is een islamitische militantengroepering die nauw samenwerkt met de Talibaan en Al-Qaeda. De organisatie wordt gezien als de grootste bedreiging voor de veiligheid in Afghanistan.

Bij de aanval van een Amerikaanse drone in Noord-Waziristan in Pakistan, dicht bij de Afghaanse grens, kwam Janbaz Zadran samen met drie andere militanten om. Janbaz speelde een belangrijke rol in het bijstaan ​​van het Haqqani-netwerk om Amerikaanse doelen en coalitietroepen aan te vallen in Kabul en het zuiden van Afghanistan.

Op het hoofd van de leider van de militante groepering, Sirajuddin Haqqani, staat namens de Verenigde Staten een prijs van 5 miljoen dollar. Begin deze maand werd al een ander kopstuk, Haji Mali Khan, opgepakt door coalitietroepen van de NAVO in Afghanistan.

In september gaf Sirajuddin Haqqani nog aan bereid te zijn tot vredesbesprekingen met Afghaanse en Amerikaanse autoriteiten. Maar dan moest hij daarin wel gesteund worden door de Talibaan. De VS houden het netwerk onder meer verantwoordelijk voor een serie aanvallen in Kabul in september.

    • Hans Klis