Hij gokte op fiks herstel in de VS

Het zit John Paulson dit jaar niet mee. De man die miljarden verdiende aan de instorting van de Amerikaanse huizenmarkt, lijdt nu miljarden verlies.

Ook miljardairs hebben wel eens moeilijke dagen. Zoals oprichter John Paulson van hedgefund Paulson & Co deze week. Moest hij op dinsdag telefonisch aan zijn investeerders uitleggen dat het even wat tegen zit, kreeg hij die dag ook nog eens de betogers van Occupy Wall Street op de stoep. Die deden een rondje langs wat steenrijke inwoners van New York City om zich te beklagen over de oneerlijke verdeling van rijkdom.

Voor de betogers liet Paulson via zijn bedrijf Paulson & Co een verklaring uitgaan. De boodschap kort samengevat? Ze moesten niet zeuren. Want de „top 1 procent” van alle New Yorkers betaalt 40 procent van alle inkomstenbelasting, wat goed is voor iedereen. „Paulson & Co en haar werknemers hebben honderden miljoenen dollars betaald aan belasting aan de stad en de staat New York de afgelopen jaren en honderden zeer goedbetaalde banen gecreëerd.”

Tegen zijn investeerders sloeg hij een heel andere toon aan. Die moest hij namelijk overtuigen dat ze hun geld niet bij hem vandaan moeten halen, ondanks de forse verliezen die hij de afgelopen maanden heeft geleden. Ja, hij was zelf ook „teleurgesteld” in de resultaten de afgelopen maanden, zo schreven de Amerikaanse zakenkranten Financial Times en The Wall Street Journal die investeerders citeerden. Hij had de afgelopen maanden heel veel geld ingezet op fiks herstel van de Amerikaanse economie. Maar ja, dat herstel schiet nog niet echt op.

Paulson beloofde zich de komende maanden „voor de volle honderd procent” inzetten om de investeringsfondsen goed te laten draaien. En hij beloofde investeerders in zijn fondsen – in totaal goed voor een bedrag van rond de 36 miljard dollar (26,2 miljard euro) – die nu nog meer geld inleggen om geen managementvergoedingen in rekening te brengen zolang de verliezen niet zijn goed gemaakt.

Dikke verliezen lijden heeft John Paulson nog niet zo vaak meegemaakt. De man die in 1994 zijn eigen hedgefund begon met 2 miljoen dollar startkapitaal en één werknemer is vooral bekend door de ongelofelijke bedragen die hij in 2007 en 2008 verdiende door de instorting van de Amerikaanse huizenmarkt. Ongelofelijke bedragen? Ja, rond de 20 miljard dollar wist Paulson in die jaren te verdienen met zijn bedrijf. Daar kreeg hij zelf natuurlijk ook een flink deel van. Zij eigen vermogen werd in 2011 door het tijdschrift Forbes geschat op 16 miljard dollar.

Hoe wist Paulson zo veel geld te verdienen aan de ineenstorting van de Amerikaanse huizenmarkt? Ten eerste risico nemen. En als je dat dan toch doet, doe het dan goed. Net als in het casino. Dus niet spreiden, maar alles op rood. Dan kun je heel veel winnen, maar ook heel veel verliezen.

Paulson zette alles in op de zogeheten credit default swaps (cdo’s) waarmee hij speculeerde op de Amerikaanse huizenprijzen, die volgens hem wel moesten gaan dalen. Een cds is een soort verzekering tegen een faillissement. Ze zijn relatief goedkoop, waarbij een basispunt staat voor 10.000 dollar om een bedrag van 1 miljoen dollar te verzekeren. Deze hefboomwerking maakt het financiële instrument lucratief voor speculanten.

Paulson kocht cds-producten die gekoppeld waren aan obligaties waarin pakketten met Amerikaanse hypotheken zaten .En in 2006 waren de cds’en op de obligaties met hypotheken vrij goedkoop omdat weinig beleggers verwachtten dat de huizenmarkt zou klappen. Als de Amerikaanse huizenbezitters hun huis niet meer konden betalen, daalden deze obligaties in waarde. Dat gebeurde in 2007 en 2008. En dus werden de verzekeringen op deze obligaties veel meer waard. De cds’en van Paulson waren ineens een goudmijn en het geld stroomde binnen bij zijn hedgefund.

Maar een hefboom zorgt er ook voor dat de verliezen hard oplopen als een gok verkeerd uitpakt. Daar lijkt Paulson dit jaar last van te hebben. Onduidelijk is met wat voor soort financiële producten hij zijn posities heeft ingenomen. Maar wel waarop hij speculeert. Terwijl veel analisten hopen op een voorzichtig herstel, rekent Paulson op een heel sterk herstel van de Amerikaanse economie. Die gok pakt tot nu toe niet zo goed uit. Zijn belangrijkste fonds Advantage Plus heeft volgens Amerikaanse media dit jaar al 46,7 procent van de waarde verloren. Nog een fonds – genaamd Recovery – staat 31,1 procent in de min. In totaal zou Paulson dit jaar al 6 miljard dollar verloren hebben. Zo heeft hij verloren op onder meer investeringen in Bank of America, Citigroup, entertainmentbedrijf MGM en computerbedrijf Hewlett Packard.

De vraag is nu of beleggers blijven geloven in de gouden handjes van Paulson. Tot eind van de maand hebben ze mogelijkheid hun geld terug te eisen uit de twee Advantage-fondsen. Niet dat ze het direct terugkrijgen. Dat gebeurt pas aan het einde van het jaar. Amerikaanse bankiers verwachten dat veel klanten nu hun geld terug zullen vragen. Als het de komende maanden beter gaat, kunnen ze hun aanvraag altijd nog annuleren. Als je wint, heb je vrienden.

    • Tom Kreling