Help! ... en meer muziek bij Paul McCartney's derde huwelijk

Ex-Beatle sir Paul McCartney (69) trouwde zondag voor de derde keer. De bruid was de Amerikaanse Nancy Shevell (51). Aan de hand van tien Beatle-liedjes een impressie van het huwelijk.

Former Beatle Paul McCartney and American heiress Nancy Shevell are seen after their wedding at Marylebone Town Hall, London, Sunday, Oct. 9, 2011. McCartney and Shevell were married on Sunday, emerging joyously from a 45-minute civil marriage ceremony to be showered with confetti from fans. (AP Photo/Jonathan Short)
Former Beatle Paul McCartney and American heiress Nancy Shevell are seen after their wedding at Marylebone Town Hall, London, Sunday, Oct. 9, 2011. McCartney and Shevell were married on Sunday, emerging joyously from a 45-minute civil marriage ceremony to be showered with confetti from fans. (AP Photo/Jonathan Short) AP

All My Loving

McCartney, 1963

Paul McCartney trouwde zondag met de Amerikaanse Nancy Shevell in het stadhuis in Old Marylebone in het centrum van Londen, niet ver van zijn huis daar. In datzelfde gebouw trouwde de zanger en componist op het hoogtepunt van het Beatlessucces in 1969 met de Amerikaanse fotografe Linda Eastman. Ze kregen drie kinderen en McCartney adopteerde het kind dat Linda uit een andere relatie had. Linda McCartney overleed aan borstkanker in 1998. De trouwjurk die Nancy Shevell zondag droeg was ontworpen door modeontwerpster Stella McCartney, een dochter uit het huwelijk met Linda.

A World Without Love

McCartney, 1964

McCartney trouwde een paar jaar na het overlijden van Linda met Heather Mills (43), een Brits fotomodel en dierenrechtenactivist. Het huwelijk, gesloten in een kasteel in Ierland in 2002, hield niet lang stand; in 2008 scheidden ze, na een strijd van twee jaar. Ze hadden inmiddels een dochtertje, Beatrice, nu zeven, dat zondag bruidsmeisje was op het nieuwe huwelijk van haar vader.

Why Don’t We Do It In The Road?

McCartney, 1968

Nancy Shevell, de derde echtgenote van McCartney, is financieel onafhankelijk omdat ze erfgenaam is van een florerend transportbedrijf van haar vader in New Jersey. Ze heeft een bestuursfunctie bij het New Yorkse openbaarvervoersbedrijf.

You Never Give Me Your Money

McCartney, 1969

In de Britse pers wordt de financiële onafhankelijkheid van Nancy Shevell benadrukt, omdat McCartney’s vorige echtgenote Heather Mills na zes jaar huwelijk bij de scheiding 250 miljoen pond eiste van de popster. Uiteindelijk moest McCartney zijn ex van de rechter 24,3 miljoen pond betalen. Door die bittere echtscheidingszaak werd duidelijk dat McCartney als componist en zanger van een van de succesvolste popbands een geschat vermogen heeft van zo’n 800 miljoen pond (917 mln euro), waaronder een kunstcollectie met schilderijen van Renoir en Picasso.

With A Little Help From My Friends

McCartney en Lennon, 1967

De dag waarop McCartney met Shevell trouwde, 9 oktober, is ook de geboortedag van zijn mede-Beatle John Lennon, met wie hij samen veel hits schreef – zoals With A Little Help From My Friends. Als Lennon niet vermoord was in 1980, zou hij op McCartney’s trouwdag dit jaar 71 geworden zijn. De enige andere nog levende Beatle, drummer Ringo Starr (George Harrison overleed in 2001) was zondag bij het huwelijk, met zijn vrouw, de Amerikaanse Barbara Bach. Andere huwelijksgasten waren supermodel Kate Moss en Rolling Stone Ron Wood.

Help!

Lennon, 1965

De buren van Paul McCartney in Londen riepen afgelopen maandagochtend rond half twee in de nacht de hulp in de politie. Reden: de muziek in de tuin van McCartney was te luid. Volgens The Times werd door de gasten luid meegezongen met Beatle-nummers als A Hard Day’s Night en Amy Winehouse-hits als Valerie en Rehab. Mark Ronson, de producer van Winehouse, was dj op het huwelijkstuinfeest. Volgens de politie werd de muziek op verzoek zachter gezet.

She Came In Through The Bathroom Window

McCartney, 1969

Hoe de Amerikaanse Shevell in het leven van McCartney is gekomen, is niet helemaal duidelijk. Ze waren al vier jaar een stel, voor ze zondag trouwden. Shevell is gescheiden: ze is 20 jaar getrouwd geweest met een New Yorkse advocaat. De Britse pers houdt het erop dat de ex-Beatle en de Amerikaanse aan elkaar zijn voorgesteld door de Amerikaanse ‘koningin van de ontbijt-tv’ Barbara Walters, die ook bij het huwelijk was.

Let It Be

McCartney, 1969

Drie jaar geleden, toen Shevell en McCartney voor het eerst samen op vakantie gingen, heeft hij haar volgens de Britse pers toegezongen – en wel zijn eigen Beatle-compositie Let It Be. Of hij voor Nancy Shevell nog een lied zal componeren is niet bekend, hoewel er wel over wordt gespeculeerd. Voor zijn eerste vrouw Linda schreef hij in 1970 The Lovely Linda.

When I’m Sixty-Four

McCartney, 1967

‘Will you still need me, will you still feed me, when I’m sixty-four?’ luidt het beroemde refrein van een van de Beatleshits op de elpee Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band. Voor de auteur en componist van dat nummer, McCartney zelf, is dat punt al vijf jaar gepasseerd: hij is sixty-nine. Zijn nieuwe bruid Nancy is 18 jaar jonger: zij moet nog dertien jaar leven voor ze 64 is. Of McCartney dan nog aan haar zij is, is onbekend (zijn vorige huwelijk duurde zes jaar).

Band On The Run

Linda en Paul McCartney, 1973

Afgelopen maandag 10 oktober, de dag na zijn huwelijk, heeft Paul McCartney extra concerten voor zijn On the Run-tour aangekondigd. Hij speelt op 13 november voor het eerst in de Verenigde Emiraten, als ook de Formule 1-races in Abu Dhabi zijn. Hij treedt vervolgens op in Italië, Frankrijk, Duitsland, Zweden, Finland en Rusland. Hij speelt ook in Londen, op 5 december, en eindigt op 19 en 20 december in Manchester en zijn geboortestad Liverpool.