Had ik maar een iPhone gekocht

Een uitgevallen server zorgt er al dagenlang voor dat BlackBerrygebruikers niet kunnen internetten.

Het apparaat wordt door veel Kamerleden gebruikt.

Al dagen niet pingen. BlackBerrygebruikers wereldwijd raken meer en meer gefrustreerd. Het netwerk van BlackBerry ligt al dagenlang plat. En hoewel Nederlandse telecomaanbieders gisteren in de loop van de middag meldden dat klanten langzaamaan weer beperkt gebruik konden maken van het mobiele internet, bleek de storing gisteravond nog voor lang niet iedereen voorbij.

Door de storing krijgen miljoenen BlackBerrygebruikers geen e-mails binnen op hun telefoon. Extra pijnlijk omdat juist de e-maildienst de sleutel was tot BlackBerry’s succes. Ook pingen, zoals de gratis berichtendienst van BlackBerry genoemd wordt, kan niet meer.

Op Twitter deden BlackBerry-gebruikers massaal hun beklag over de internetstoring. „Ik haat BlackBerry.” „Nog langer zonder BlackBerry internet? Dat overleef ik niet.” Sommigen vragen zich af: „Had ik toch een iPhone moeten kiezen?”

De oorzaak van de storing ligt in de infrastructuur van de maker van BlackBerry, het Canadese Research in Motion (RIM). Er waren problemen met de verbinding in de netwerkapparatuur doordat de centrale server in Engeland was uitgevallen. De back-up waar RIM op terugvalt, werkte ook niet. „We kampen met een enorme achterstand in dataverwerking. We werken nu hard aan het wegwerken van die data en het repareren van onze normale service”, liet RIM gisteren weten.

De wereldwijde storing treft Europa, het Midden-Oosten, Afrika, India, Brazilië, Chili en Argentinië. Juist op het moment dat het internetverkeer op de Nederlandse BlackBerry’s weer wat op gang leek te komen, kwamen gisteravond vanuit de VS en Canada berichten binnen dat daar de internetproblemen begonnen.

De BlackBerry, de zakelijk ogende smartphone die in 1999 het altijd en overal checken van e-mail introduceerde, werd al gauw onmisbaar voor zakenlui en politici. Later stapten ook jongeren over op de BlackBerry, vanwege het gratis pingen.

Maar BlackBerry heeft het moeilijk. Het marktaandeel (in 2009 had BlackBerry nog 50 procent van de smartphonemarkt in handen) loopt razendsnel terug, met name wegens het succes van de iPhone van concurrent Apple. Afgelopen zomer had Nokia nog altijd het grootste marktaandeel, al vertoonde het een flinke terugval. Samsung en Apple tonen stijgende lijnen. Stond BlackBerry aanvankelijk bekend als de smartphone die het best te beveiligen was, intussen zijn de verschillen kleiner.

Het apparaat wordt onder zakenmensen, ambtenaren en politici nog steeds heel fanatiek gebruikt. Sinds premier Mark Rutte (VVD) zijn oeroude Nokiatelefoon in de toiletpot liet vallen en dat lachend meedeelde tijdens zijn wekelijkse persconferentie, is ook hij aan de BlackBerry.

Volgens Henk Brons, hoofd van de Rijksvoorlichtingsdienst, is de BlackBerry op het ministerie van Algemene Zaken „de standaard”. Of Rutte door de storing de afgelopen dagen mails van collega’s als Sarkozy of Merkel heeft gemist, kan hij niet zeggen. Veel bewindslieden uit het kabinet lopen met een BlackBerry op zak, weet Brons, maar dat wordt per ministerie geregeld.

Ook alle senatoren in de Eerste Kamer hebben een BlackBerry. Maar sinds drie weken gebruiken zij die eigenlijk alleen nog om te bellen: om te mailen, websites te bezoeken en Kamerstukken te lezen, gebruiken zij nu hun gloednieuwe iPads. Tweede Kamerleden mogen bij hun aantreden kiezen tussen een BlackBerry en een iPhone. De uitkomst: tachtig parlementariërs kozen voor een iPhone, zeventig voor BlackBerry.

En het bedrijfsleven? Adviesbureau Ernst & Young werkt wegens de veiligheid al jaren met BlackBerry’s. Binnenkort mogen de medewerkers kiezen: hun BlackBerry houden of toch liever een iPhone? „Maar dat heeft niets met de storing te maken”, zegt een woordvoerder.

Bij telecombedrijf KPN wordt de BlackBerry nog steeds op grote schaal gebruikt voor het zakelijk verkeer, maar de telefoon heeft concurrentie gekregen van de iPhone en de Android-toestellen. „De BlackBerry was lange tijd de enige telefoon om op zakelijk gebied e-mails te versturen. Nu is er sprake van een topdrie. De iPhone is hipper en daarom zeer in trek”, vertelt een woordvoerder.

Ook onder Rabobankmedewerkers is de BlackBerry minder populair dan vroeger, zo blijkt uit navraag. Het bankpersoneel kan kiezen diverse smartphones. De BlackBerry blijkt een steeds minder gemaakte keuze.

De wereldwijde storing levert BlackBerry een stroom aan negatieve publiciteit op. En dat op het moment dat het bedrijf al in grote moeilijkheden verkeert [zie kader]. RIM bracht de afgelopen jaren geen nieuwe BlackBerry’s op de markt, terwijl concurrenten Apple en Google – met het Androidbesturingssysteem – hun telefoons verbeterden waardoor veel gebruikers al zijn overgestapt.

De dagenlange storing zou daarom wel eens de genadeklap kunnen zijn voor zakentelefoon BlackBerry.

    • Jorg Leijten
    • Barbara Rijlaarsdam