Gute Nacht Freunde, es wird Zeit für etwas neues

De tune van het radioprogramma Met het oog op morgen wordt opgeknapt. Het nieuwsprogramma, iedere dag laat op Radio 1, opent al vijfendertig jaar met het lied Gute Nacht, Freunde (1974) van Reinhard Mey. Het arrangement vond de NOS echter verouderd. Daarom komt er vanaf vanavond een nieuwe versie.

In de oude versie – in gebruik sedert 5 januari 1976 – volgde na het verstilde refrein, begeleid door akoestische gitaar, altijd een harde overgang naar een versnelde bigbandversie van het VARA Dansorkest.

Muziekarrangeur Franck van der Heijden heeft met het Metropole Orkest een nieuw arrangement gemaakt, waarbij Meys versie werd opgepoetst en er geleidelijk wat strijkers inglijden. Mede doordat de gitaar van Mey gesampled terugkeert, vormt de nieuwe versie meer een eenheid.

De NOS heeft een filmpje van de opnames gemaakt, op de site staan beide versies achter elkaar: bit.ly/p40vaE.