GroenLinks onder vuur in kolencentraledebat

GroenLinks-Kamerlid Liesbeth van Tongeren is vandaag onder vuur komen te liggen tijdens een debatover de bouw van een kolencentrale in Eemshaven. De politica moest uitleggen waarom haar partijgenoten in Groningen de bouw van de centrale steunen.

De Raad van State vernietigde eind augustus de milieuvergunningen voor de centrale die RWE/Essent in de Groningse Eemshaven bouwt, omdat het belang voor de natuur niet goed was meegewogen. Niettemin zegde de provincie Groningen toe om de bouw van de centrale te gaan gedogen in afwachting van een nieuwe vergunning.

GroenLinks zit in provinciebestuur

En in het provinciebestuur zit ook GroenLinks, normaal gesproken een felle tegenstander van kolencentrales, meldt persbureau Novum. Esther Ouwehand (PvdD) vroeg daarom waarom de partij niet de stekker uit het college heeft getrokken. “GroenLinks moet daar kappen met het bestuur, weg met die kolencentrale.” René Leegte (VVD) kon geen lijn ontwaren in het partijstandpunt van GroenLinks. “Wat willen ze nou?”, vroeg hij.

Van Tongeren antwoordde dat zij vanuit Den Haag het provinciebestuur niet naar huis kan sturen. De Statenfractie van GroenLinks heeft weliswaar opgeroepen om de gedoogvergunning niet zo snel te verlenen, maar daar is tot haar spijt geen gehoor aan gegeven. De politica omschreef de verantwoordelijke GroenLinks-gedeputeerde verder als een ‘fijne collega’. Het CDA noemde hem een ‘held’.

‘Voer geen achterhoedegevecht’

Van Tongeren riep haar collega’s vervolgens op zich geen ‘achterhoedegevecht’ te voeren over een kolencentrale, maar zich in te zetten voor de overgang naar schone energie. Ouwehand concludeerde dat de bouw van de kolencentrale gewoon doorgaat. “Niemand staat op om te zeggen ‘eigen schuld, dikke bult, ga zelf maar op de blaren zitten’”. Dat is ‘ongelooflijk treurig’, zei ze. “Dat neem ik mijn groene collega’s zeer kwalijk.”

Staatssecretaris van Economische Zaken Henk Bleker (CDA) herhaalde dat de verwachting is dat RWE/Essent uiteindelijk wel aan de voorwaarden van de vergunning zal doen, hoewel dat nog geen gelopen race is. Hij wilde daar verder niet op vooruitlopen, maar benadrukte wel dat het bedrijf aan alle strenge eisen moet voldoen. “Het moet gewoon goed.”