Geen EK? Dan gaan we toch voor het WK

Het Belgische voetbalelftal loopt voor de vijfde keer op rij een eindtoernooi mis.

Maar de Belgen zijn vooral positief over de ontwikkeling en over de toekomst.

„We zijn klaar voor het WK van 2014”, zei bondscoach Georges Leekens, nadat België dinsdagavond voor de vijfde keer op rij een titeltoernooi was misgelopen. De ploeg verloor met 3-1 van Die Mannschaft. Turkije, dat zich met de grootste moeite langs Azerbajdzjan had gewurmd (1-0), plaatste zich ten koste van België voor de play-offs om een ticket voor het EK voetbal volgend jaar. Leekens wil vooral vooruitkijken. „Ik ben ontgoocheld, maar ook fier op deze ploeg na een goede kwalificatie. Het is jammer dat het niet is gelukt, maar ik zie progressie in het elftal. We hebben tot de laatste wedstrijd meegedaan en moeten nu proberen de slippertjes eruit te halen.”

België had zijn hoop de afgelopen week gevestigd op de Rode Duivels, een lichtpuntje te midden van de Dexia-crisis en de formatieperikelen. Aanvoerder Vincent Kompany kondigde vooraf zelfs aan dat een verrassing in de lucht hing, al werd Duitsland voor het laatst verslagen in 1954 en op eigen bodem in 1910. Maar de selectie van Leekens opereerde als eenheid en dat was al heel wat voor een elftal dat zichzelf de afgelopen jaren tekort deed en kon rekenen op veel cynisme bij de volgers.

Sommige voetballers vinden hun Louis Vuitton-tasjes belangrijker dan de nationale ploeg, vatte toenmalig doelman Stijn Stijnen de sfeer tweeënhalf jaar geleden samen. Belgische trainers kregen het jonge Waals-Vlaamse gezelschap maar niet aan de praat, waarna de bond koos voor Dick Advocaat. Even leek de cultuur te veranderen, maar de Nederlander vertrok net zo snel voor een lucratief contract bij Rusland, dat zich gisteren voor het EK plaatste.

Leekens liet de jeugdzonden van zijn voetballers achter zich en wees de jonge, talentvolle selectie op haar mogelijkheden, met verdedigers als Kompany (Manchester City), Daniel van Buyten (Bayern München) en de Ajacieden Jan Vertonghen en Toby Alderweireld, middenvelders Marouane Fellaini (Everton) en Axel Witsel (Benfica) en aanvallers Eden Hazard (Lille), Romelu Lukaku (Chelsea), Moussa Dembélé (Fulham) en Dries Mertens (PSV).

België kon zich na de nederlaag tegen de klasseploeg van bondscoach Joachim Löw niets verwijten. De misstappen in de kwalificatie tegen Oostenrijk (4-4, met een blunderende doelman Logan Bailly), Turkije (1-1, met een gemiste strafschop van Witsel) en Azerbeidzjan (1-1, na een onthutsend zwak optreden) zijn de ploeg duur komen te staan.

„We waren de tweede beste ploeg van deze groep, maar de uitslagen zeggen wat anders”, zegt Kompany. „Toch heb ik het gevoel dat we dicht bij het vereiste niveau zijn. In de kwalificatie voor het WK in Brazilië krijgen we geen tegenstanders van het niveau Duitsland, maar met de kwaliteiten van Turkije. En wij zijn beter dan zij. We hebben een mooie toekomst.”

Vertonghen noemt de gebrekkige concentratie van België als verbeterpunt. „Natuurlijk heeft Duitsland ook veel kwaliteiten, maar vanavond verliezen we door eigen fouten. Tegen Oostenrijk en Azerbajdzjan dachten we dat de overwinning binnen was en verloren we alsnog punten. Dat moet echt beter, willen we een goede serie interlands neerzetten in de WK-kwalificatie.”

Fellaini voegt eraan toe dat België nog te netjes is om zich wel te plaatsen voor het WK van 2014. „We hebben tegen Duitsland maar één gele kaart gekregen. Als de tegenstander countert, moeten we ze met een overtreding durven tegenhouden. We moeten professioneler worden, anders zullen we alleen blijven winnen van Kazachstan en niet van grote ploegen als Duitsland.”

    • Michiel Dekker