Free running verspreidt zich over de wereld

In de bioscoop draaien twee speelfilms met free running. Op internet is de sport alomtegenwoordig.

Beoefenaars van de sport free running rennen zo sierlijk mogelijk van A naar B, waarbij onderweg allerlei obstakels worden gebruikt, zoals muurtjes, daken en relingen. Snelheid wordt gekoppeld aan acrobatiek, fysieke uitdagingen aan mentale beheersing en controle. Het bestaat al jaren, maar is opeens in twee Nederlandse speelfilms te zien die vlak na elkaar uitkomen. Vorige week ging de dansfilm Body Language in première, waarin Lorenzo van Velzen Bottazzi zijn kunsten vertoont. Vanaf vandaag draait Razend in de bioscoop. Deze Carry Slee-verfilming is opgepept met enkele dynamische freerunscènes. Ze werden gecoördineerd door Philip van Ees van het in free running gespecialiseerde bedrijf Progression.

Toen het boek van Carry Slee in 2000 verscheen, zaten de free runners er niet in, de pubers deden elf jaar geleden aan breakdancing. Indertijd bestond free running nauwelijks. Inmiddels staan er meer dan een miljoen freerunningfilmpjes op YouTube en verspreidt de sport zich als een lopend vuurtje over de wereld.

Free running in Nederlandse speelfilms: is Van Ees, die acht jaar geleden begon met de sport, niet bang dat het te mainstream wordt? „Ik vind het leuk dat het nu bekender wordt: hoe meer mensen het doen, hoe meer begrip en respect er voor de sport komt. Dat is beter dan vroeger, toen werd je raar aangekeken of weggestuurd. Er zijn mensen die roepen dat het underground moet blijven, maar dat is bescherming van je eigen ding.” De freerunstukken voor Razend zijn op één dag in de Bijlmer opgenomen. „Free running is moeilijk, maar moet er makkelijk uitzien. Het is een sierlijke sport die zich uitstekend leent voor film”, zegt Van Ees.

Tim Holwerda is verbonden aan Progression en speelt in Razend een freerunner. Hij denkt dat de sport haar plek heeft gevonden. „Kijk maar naar series als NCIS en Hollywoodfilms als Prince of Persia of de vijfde Fast and Furious-film, waarin freerun-scènes zitten of personages die ergens landen en dan doorrollen, net als bij free running.”

    • André Waardenburg