film

Beginners

In de liefde zijn we allemaal beginners. Daarom kijken we ook zo graag naar romantische films. Of ze nu komisch zijn, of tragisch, of een beetje ongewoon, zoals het semi-autobiografische Beginners van Mike Mills (1966), die een vader en een zoon ten tonele voert die er allebei zo’n beetje hun hele leven op hebben moeten wachten om voor de eerste keer verliefd te worden. Zoon Oliver (Ewan McGregor) hoeft daar niet zo lang over te doen als zijn vader (een lekker geaffecteerde Christopher Plummer). Maar daarvoor moest zijn vader wel eerst op hoge leeftijd totaal onverwacht uit de kast komen, vervolgens sterven, Oliver in een depressie achterlaten. De liefde dus. En het getob. Dat zijn de vertrouwde elementen van deze charmante en tegelijk wrange kijk op het leven en relaties, rouw, vaders en zonen.

Footloose

Veel is hetzelfde gebleven in de remake van Footloose (1984), de dansfilm die van Kevin Bacon een ster maakte: de gele Volkswagen Kever van hoofdpersoon Ren, een aantal liedjes en natuurlijk de plot over een jongen uit de stad die terechtkomt in een klein gehucht en daar in opstand komt tegen de strikte wetten, die onder andere dansen verbieden. Toch is de remake beter. Het is nu een heuse dansfilm, met hoofdrolspelers die echt goed kunnen dansen.

Habemus Papam

Het zal je maar gebeuren, gekozen worden als Christus’ plaatsbekleder op aarde. En dan pleinen vol zwaaiende gelovigen moeten toespreken. De Franse kardinaal ‘Melville’, een prachtige rol van Michel Piccoli, voelt zich er in de nieuwe film van Nanni Moretti Habemus Papam niet tegen opgewassen. Piccoli, inmiddels 85 jaar oud, redt de film. Met minimale middelen weet hij de twijfels, spijt en vervreemding van een oude man neer te zetten op een manier die de kijker nog lang heugt. Nanni Moretti speelt in zijn eigen film een psychoanalyticus die te hulp wordt geroepen om de onwillige kardinaal op andere gedachten te brengen.

Home Movie Day

Zaterdag 15 oktober is het Home Movie Day, het jaarlijkse internationale eerbetoon aan de familiefilm. Op deze dag wordt het witte doek beschikbaar gesteld voor oude familiefilms en komen bezoekers alles te weten over het behoud van hun dierbare filmbeelden. Vanaf 10u zijn de deuren bij Beeld en Geluid in Hilversum geopend en kunnen de bezoekers hun eigen smalfims (8mm en 16mm) bekijken op één van de viewingtafels of laten projecteren door een ervaren projectionist. Er wordt advies gegeven over de beste bewaarcondities en informatie over het conserveren en restaureren.

www.homemovieday.nl

PAC-Festival

PAC staat voor Pathé Alternatieve Cinema en op 16 oktober zijn in tien Pathé bioscopen vijf arthousefilms te zien die later dit jaar in première gaan. The help (Tate Taylor), The Ides of March (George Clooney), We Need to Talk About Kevin (Lynne Ramsey), La piel que habito (Pedro Almodóvar) en Drive (Nicolas Winding Refn).

www.pathe.nl