Eis zaak Ricco: 12 jaar straf

Riccardo Ricco moet vrezen voor het einde van zijn wielercarrière. Het Italiaans olympisch comité heeft deze week twaalf jaar schorsing geëist tegen de Italiaanse renner. De 28-jarige Ricco zou in februari in Italië een illegale bloedtransfusie hebben ondergaan. Eerder zat hij al een schorsing van twintig maanden uit wegens gebruik van epo.

Het Italiaanse antidopingtribunaal moet zich uitspreken over een straf voor Ricco, die eerder dit jaar door zijn Nederlandse werkgever Vacansoleil op staande voet werd ontslagen. Ook hangt hem een celstraf boven het hoofd. Justitie in Modena doet strafrechtelijk onderzoek.

Ricco werd in februari met hoge koorts opgenomen in een Italiaans ziekenhuis. Hij zou zijn gezondheid in gevaar hebben gebracht door bij zichzelf een bloedtransfusie toe te dienen.

Ricco bleef lange tijd ontkennen, maar zou deze week volgens het Italiaanse persbureau ANSA overstag zijn gegaan. Zijn advocaat ontkent berichtgeving hierover in de Italiaanse sportkrant La Gazzetta dello Sport. Sinds het incident zit Ricco een voorlopige schorsing uit.

De vijf Mexicaanse voetballers die eerder dit jaar tijdens de Gold Cup werden betrapt op clenbuterol worden niet vervolgd. De wereldvoetbalbond FIFA stelde vast dat de positieve controles een gevolg zijn van het eten van besmet vlees. Antidopingbureau WADA besloot daarop zijn aanklacht in te trekken.

De spelers werden al vrijgesproken door de Mexicaanse voetbalbond FMF. De FIFA wist aan te tonen dat in Mexico problemen zijn met door clenbuterol besmet vlees. (Novum)