Een egel van karton voor een bolletje toekomst

Opvoeden kan je uit bladen leren. „Doe gewoon maar wat”, adviseert Happi.Kidz. Ook is er een blad speciaal voor oma’s en opa’s met tips voor de eerste logeerpartij en knutselpagina’s.

Het is deze week Week van de Opvoeding. Dat betekent: overal in het land lezingen en workshops over onderwerpen als onbeleefd gedrag van tieners, communiceren in de opvoeding of gewoon complimenten geven. Alle activiteiten zijn te vinden op weekvandeopvoeding.nl, dat ook een enquête onder bezoekers van de site houdt: „Als ik vragen heb of me zorgen maak over mijn kind dan raadpleeg ik...” Tussenstand vanmorgen: een kwart raadpleegt familie, eenderde vrienden, eveneens eenderde boeken of internet en zo’n 10 procent ten slotte gaat naar een professional.

Het is een meerkeuzevraag, bladen kun je niet aanvinken. Maar die zijn er natuurlijk wel. Sommige zijn er nog steeds, zoals J/M (maandblad, 4,35 euro) en Ouders van Nu (4,75 euro). Andere zijn relatief nieuw, zoals OOK (3,99 euro), een afkorting voor oma, opa, kleinkind. Opvallend in de schappen is verder Happi.Kidz (5,45 euro), van de makers van Happinez. Een eenmalige special.

Om met de laatste te beginnen: in plaats van je te vertellen hoe het moet, steekt Happi.Kidz ouders liever een hart onder de riem. „We doen het goed!”, staat boven de editorial, waarin we verder lezen: „Wat blijkt uit een groot onderzoek dat we onder ruim 1.300 vaders en moeders deden? Maar 1 op de 10 ouders gelooft dat je het eigenlijk altijd wel goed doet als opvoeder.” Happi.Kidz lijkt op Happinez: lichte feelgood-spiritualiteit, inclusief reisverslagen, positief-inspirerende interviews en mooie foto’s van gelukkige mensen. Belangrijkste opvoedtip: „Doe gewoon maar wat!”

OOK gaat – het kan moeilijk anders – veel over oppassen. Daar zijn brieven van oma’s over met vragen, klachten („Deze week was het wéér raak: ik stond weer in een file onderweg naar mijn dochter. Soms vraag ik me af: wat doe ik hier eigenlijk?”) en bekentenissen („Mijn dochter is nogal streng als moeder. Té streng in mijn ogen.”).

Er is een artikel met tips voor de eerste logeerpartij, een stuk over „de mythe van het ideale kleinkind” en verder handige dingen als een knutselpagina (hoe je van wat simpele spullen samen met je kleinkind een egel van karton maakt), een lijstje voorleesboeken en een pagina uitgaanstips. Uitneembaar is Tuin & Cootje, een kindertuinblad voor logeerpartijen bij een oma en opa met wellicht een grotere tuin dan de kleinkinderen thuis hebben.

J/M begint met een zelftest waar elke moeder meteen een pen voor zal pakken: „Welk type moeder ben jij?” Dat kan consequent uitvallen, hartelijk, georganiseerd, gevoelig, bezorgd, relaxed, coachend of speels. Allemaal inclusief „jouw kracht” én „jouw valkuil”. Alleen J/M heeft een artikel over de Week van de Opvoeding. Dat is niet vreemd, want het blad is een van de initiatiefnemers van de week. Staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten (Jeugdzorg), die de week opende, wordt geïnterviewd over opvoeden: „Ik zag mijn kinderen als kleine nieuwe mensen die ik kon koesteren. Die ik kon stimuleren om het beste in zichzelf naar boven te halen. Kinderen zijn stukjes nieuwe wereld, bolletjes toekomst.”

Ouders van Nu is net deze maand gerestyled. „Herboren! Nu nóg dikker+elk nummer een cadeautje”, omschrijven ze dat zelf. En met, zoals eerder beschreven op deze pagina, „voortaan alleen nog foto’s die zijn gemaakt door vaders en moeders zélf”. Werkt het? Een beetje wel en een beetje niet. Vergeleken met de andere drie bladen telt Ouders van Nu veel schattige foto’s, de meeste in close-up. Maar zo krijg je bijvoorbeeld niet een reeks foto’s van brugklassers in hun kamer en wat zo’n beeld allemaal vertelt, zoals J/M deze maand heeft. En dat is dan toch weer jammer.

Gretha Pama

    • Gretha Pama