diversen

De Poëzie van.....

Gerrit Kouwenaar is de eerste gast in de reeks de poëzie van.... op 16 oktober 14u30 in De Nieuwe Liefde, Amsterdam. Elke derde zondag van de maand staat het werk van één Nederlandse dichter centraal, afwisselend een levende en een dode dichter. Zijn of haar poëzie wordt gekoppeld aan een musicus, zodat tekst en muziek verbonden worden. Verder in het programma: een column over één woord en de analyse van één gedicht. Kouwenaar leest zelf voor, de muziek is van celliste Larissa Groeneveld en Bernlef, dichter des vaderlands Ramsey Nasr en letterkundige Gaston Franssen werken ook mee.

www.denieuweliefde.com

Rembrandt

In de Nieuwe Kerk Amsterdam hangt nog vier weken het schilderij De Heilige Familie van Rembrandt uit 1645. In die weken worden op zaterdagmiddag 15u ook vier lezingen gegeven over het schilderij. Peter Schatborn is de eerste op 15 oktober over Rembrandts’ tekeningen. Andere data: 22, 29 okt en 5 nov.

www.nieuwekerk.nl

Brain avond

Discovery Center Continium in Kerkrade organiseert op 14 oktober 20u een lezingenavond over de fascinerende wereld van hersenonderzoek. Wetenschappers en studenten van de Faculteit Psychologie en Neurowetenschappen van de Universiteit Maastricht vertellen hoe ze hersenactiviteit onderzoeken en wat ze daaruit kunnen afleiden.

www.continium.nl

De nieuwe Aeneas

,,Ik zing over de strijd en de man die uit Troje gevlucht is’’, zo begint Vergilius’ verhaal over de Trojaanse held Aeneas, door de goden uitverkoren als stamvader van de Romeinen. Over de strijd en de zwerftocht van Aeneas is dinsdag 18 oktober van 17-19u in Spui25 een middag met vertaler Piet Schrijvers, classicus David Rijser en acteur Hugo Koolschijn.

www.spui25.nl

Arabische Lente

Wat kunnen we doen om vrouwen een stevige vinger in de pap te geven in de veranderingsprocessen in het Midden-Oosten? En hoe kunnen we ervoor zorgen dat hun (rechts)positie er werkelijk op vooruit gaat? Op vrijdag 14 oktober 20u is er in De Rode Hoed een avond over vrouwen in de Arabische Lente.

www.derodehoed.nl

Europa

En woensdag 19 oktober 20u15 debatteren Frits Bolkestein en Frans Timmermans over Europa. ,,Is de Europese Unie langzamerhand uit zijn krachten aan het groeien of is de EU nog steeds onze garantie voor een veilige en welvarende toekomst?’’

www.debalie.nl

Trompenburg Arboretum

Dit weekend zijn er de Herfst-Plantnendagen in Trompenburg Tuinen & Aboretum Rotterdam. Kwekerijen bieden bijzondere bomen, struiken en vaste planten aan. Auke Kleefstra van fruitkwekerij De Griene Han laat 300 jaar oude, vergeten appel- en perenrassen zien. En heeft u een appel- of perenboom in uw tuin, waarvan u de naam niet weet, kom dan met 5 volgroeide vruchten; een pomoloog zal de naam proberen te achterhalen.

www.trompenburg.nl