Die 89 jeugdbendes in Nederland moeten keihard aangepakt! Of zijn het er 6?

De politie heeft de afgelopen dagen elf jeugdbendeleden in en rond Den Haag aangehouden, meldde persbureau Novum gisteren. Daarmee is volgens de politie drie jeugdbendes uit de Schilderswijk, Kortenbos en de Leidschendamse wijk Prinsenhof een zware slag toegebracht. Het gaat om verdachten van 19 tot en met 23 jaar. De bendes hielden zich bezig met inbraken in woningen en bedrijven. Eerder deze week zei minister Opstelten (Veiligheid en Justitie, VVD) bij een toespraak in Amsterdam: „Zoals u weet, wil ik alle 89 criminele jeugdbendes die nu in kaart zijn gebracht stevig aanpakken!” Bij 37 van die 89 is dat inmiddels gebeurd, meldde hij: leden van die bendes zijn opgepakt. Wat zijn jeugdbendes eigenlijk en hoe groot is het probleem in Nederland?

    • Jacco Hupkens