De bekende Peter Pan, maar dan als een autist

Simon van der Geest won met Dissus de Gouden Griffel 2011 voor beste kinderboek.

Ik moest dit weekend signeren en zat naast Tjibbe Veldkamp, die het Kinderboekenweekgeschenk van dit jaar heeft geschreven. Toen zag ik dit boek uit 2009 weer liggen. Tiffany Dop heeft me toen echt geraakt. Veldkamp trekt je het verhaal in met een luchtig en grappig begin, ik lag echt dubbel, maar het wordt ook heel schrijnend. Hij beschrijft een Groningse achterbuurt en dat opende voor mij een nieuwe wereld. Geen makkelijk onderwerp, maar echt een boek dat ertoe doet.

Tjibbe Veldkamp: Tiffany Dop. Lemniscaat, € 13,95

De jeugdtheatervoorstelling Peter Pan en de verloren jongens lijkt me heel spannend. Het is het bekende verhaal van Peter Pan, maar met een autistische Peter Pan. Ik heb hem nog niet gezien, maar ik heb Gnaffel altijd een sympathieke poppengroep gevonden. En Beet!, de laatste voorstelling van regisseur Gienke Deuten, was erg mooi: dromerig en poëtisch. Mooi bij haar is dat ze beelden presenteert die vreemd zijn en die je niet meteen kunt plaatsen, maar die je wel raken.

Peter Pan en de verloren jongens, Theater Gnaffel. 15/10 Theater van ’t Woord Amsterdam. 16/10 Zaantheater Zaandam. Inl. www.gnaffel.nl

Nog een keer toneel, maar dan niet voor kinderen. There are people dying was anders dan ik gewend was. Bijzonder is dat iedereen het na de voorstelling over de inhoud heeft. Niet over het mooie acteerwerk of de vormgeving – je aandacht wordt naar de inhoud getrokken en je weet niet of je moet lachen of huilen. Je ziet een apocalyptische spelshow, die gaat over de vraag hoe de wereld gered moet worden. Het ontaardt in cynisme. Dat legt de vinger op de zere plek: dat we makkelijk vervallen in cynisme als het erop aankomt.

There are people dying, Sarah Moeremans / Productiehuis Rotterdam. 14/10 Schouwburg Almere, 15/10 Toneelschuur Haarlem.

Thomas de Veen

    • Thomas de Veen