De autohandelaar

In Kabul had hij van de Talibaan bedreigingen ontvangen. Hij moest de verkoop van auto’s aan buitenlanders staken, want anders... Hij had de bedreigingen genegeerd. Toen verdween zijn zoon van 10 jaar. Een paar dagen na de verdwijning had hij een mobieltje ontvangen met de mededeling dat hij maar eens moest kijken naar de beeldopnamen op die telefoon.

De gedetailleerde foto’s van de executie Talibaan-stijl van zijn zoontje hadden hem geestelijk geknakt en hem halsoverkop, met vrouw en twee kinderen, naar Nederland doen vluchten. Tijdens een van de verhoren had zijn vrouw zich tegenover de IND laten ontvallen dat ze hoopte dat haar zoon voor zijn executie nog een glas water had gekregen. Waarom, had de ambtenaar gevraagd. „Voordat in Afghanistan schapen worden geslacht, krijgen ze water te drinken. Ze lijden daardoor minder.”