Conflict China en VS over yuan verhardt zich

Amerikanen bestraffen China met importheffingen wegens het laag houden van de Chinese munt.

De Amerikaanse Senaat heeft ingestemd met een wetsontwerp om China met importheffingen te bestraffen voor het kunstmatig laag houden van de Chinese munt. Tot boosheid van China keurde de Senaat gisteren met een ruime meerderheid (63 voor, 35 tegen) een voorstel goed waarin van China wordt geëist dat de munt wordt vrijgelaten, zodat de waarde op de markten wordt bepaald en niet door een comité van ambtenaren.

„Zeer schadelijk en onproductief op een moment van grote problemen in de wereldeconomie’’ noemde het ministerie van Buitenlandse Zaken in Peking gisteren de uitslag van de stemming in de Amerikaanse Senaat. Als het wetsvoorstel ook wordt aangenomen door het Huis van Afgevaardigden en wordt ondertekend door president Obama, dan voorziet China „de moeder van alle handelsoorlogen’’, aldus een commentator in de staatsmedia.

China heeft een omvangrijke lobby georganiseerd om te voorkomen dat ook het Huis van Afgevaardigden zich achter de „anti-China-wet’’(China Daily) schaart. De leider van het huis, de Republikein Boehner, heeft grote bedenkingen en weet nog niet of hij het wetsvoorstel überhaupt in behandeling gaat nemen.

Al jaren wordt in het Amerikaanse Congres gedebatteerd over de Chinese munt, die volgens sommige onderzoeken tot 40 procent is ondergewaardeerd. Daardoor zouden volgens senatoren Chuck Schumer (Democraat, New York) en Lindsey Graham (Republiek, South Carolina) „minstens 2,5 miljoen Amerikaanse banen’’ naar China zijn verdwenen. „De boodschap aan China is duidelijk: stop met de boel belazeren, stop met het stelen van onze banen of aanvaard de gevolgen’’, zei Schumer tegen de Chinese staatstelevisie. (NRC)