Chinezen prolongeren turngoud op WK Japan

De Chinese turnmannen hebben gisteren op het wereldkampioenschap in Tokio voor de vijfde keer op rij een gouden medaille gewonnen bij de landenwedstrijd.

Japan leek een einde te maken aan de Chinese hegemonie. Maar op het slotonderdeel, de rekstok, faalden Yusuke Tanaka als Kohei Uchimura. Op het moment dat Tanake uit de rekstok viel, moest vedette Uchimura een verschil van ruim een punt goedmaken.

De val kostte Japan nog bijna het zilver. Japan bleef nog net tweede, één honderdste voor de Verenigde Staten. De Russische ploeg werd vierde en viel net buiten de prijzen.

China won ook vorig jaar bij de WK in Rotterdam de wereldtitel. Ook toen eindigde Japan als tweede. Duitsland, een jaar geleden in Ahoy winnaar van het brons, moest gisteren in Tokio genoegen nemen met de zesde plaats.

Nederland kwam eerder deze week in de landenwedstrijd niet verder dan de negentiende plaats. Daardoor liep het niet alleen de finale mis, maar ook plaatsing voor het olympisch kwalificatietoernooi.

De Nederlandse toeschouwer Epke Zonderland, komende zondag wel actief op het individuele rekstoknummer, zag de Chinezen gisteren uitblinken op zijn onderdeel. Zhang Chenglong, de man die hem vorig jaar in Rotterdam van het WK-goud afhield, kwam tot een score van 16,200, ruim een punt hoger dan zijn optreden in de kwalificaties.