Cello als broer van de viool

cd klassiek

Truls Mørk (cello) en Les Violons du Roy/Bernard Labadie: C.P.E. Bach, celloconcerten ****

Hij was de beroemdste zoon van Bach. ‘CPE’ in het kort, voluit Carl Philip Emanuel Bach. De ‘Hamburgse’ Bach (1714-1788) geldt als een bruggenbouwer tussen barok en klassiek. De celloconcerten van zoon Bach – hier door Truls Mørk sprankelend en met aangenaam fris elan gespeeld – klinken inderdaad als het midden tussen de veel beroemdere concerten van Vivaldi, Boccherini en Haydn.

Het knappe van Mørk is dat hij zijn cello steeds benadert als een grenzeloos lichtvoetig virtuozeninstrument. Alles klinkt even moeiteloos, alsof een cello een soort ‘altige’ broer is van de viool, met verder precies dezelfde instrumentale mogelijkheden. Mørk (50) was een tijdje uit beeld: een tekenbeet verlamde zijn schouder. Met deze comeback onderstreept hij zowel zijn technisch gemak als zijn gevoel voor poëzie, waar de drie concerten in de middendelen alle ruimte voor laten. Net als Mørk laat het Canadese strijkorkest Les Violons du Roy onder Bernard Labadie een vol en helder geluid prevaleren boven een meer Sturm und Drängerische felheid die je in de repertoire ook zou kunnen benadrukken.

Mischa Spel

    • Mischa Spel