Carrefour geeft opnieuw winstwaarschuwing af

De Franse supermarktketen Carrefour heeft voor de tweede keer in drie maanden zijn winstverwachting voor dit jaar naar beneden bijgesteld.

Carrefour gaat nu uit van een daling van 15 tot 20 procent, zo maakte topman Lars Olofsson vandaag bekend. Eind augustus voorspelde hij nog dat het operationeel resultaat dit jaar met 15 procent zou afnemen ten opzichte van vorig jaar.

Na de winstwaarschuwing van vanochtend daalde het aandeel met 89 cent tot 17,03 euro. Begin dit jaar was het aandeel nog meer dan 30 euro waard. Na de winstwaarschuwing in augustus bereikte de koers van het Carrefour-aandeel zijn dieptepunt op een waarde van 15 euro.

De omzet van Carrefour, met ruim 15.000 vestigingen in 35 landen het grootste supermarktconcern van Europa en na het Amerikaanse Walmart de grootste supermarktgroep ter wereld, bedroeg in het derde kwartaal 22,8 miljard euro. Dat is zo’n 0,3 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar. Analisten waren uitgegaan van een omzet van 22,9 miljard euro.

De supermarktketen heeft nog altijd zwaar te lijden onder de economische crisis. Vooral in Frankrijk vielen de resultaten fors tegen. Het thuisland is normaal goed voor 40 procent van de omzet van het concern, maar die neemt de laatste kwartalen sterk af. De belangrijkste reden daarvoor is volgens analisten dat de prijzen bij Carrefour gemiddeld 3 tot 5 procent hoger liggen dan bij zijn twee grote concurrenten Intermarché en Leclercq.

Het actieplan waarbij Carrefour meer producten van het eigen huismerk in de schappen wil leggen, heeft tot nu nog geen effect gesorteerd, maar blijft volgens Olofsson één van de prioriteiten.

In België, zo blijkt uit de laatste kwartaalcijfers, ziet Carrefour juist een „bevestiging van het herstel”, met een omzet van iets meer dan 1 miljard euro.

Over het algemeen daalt de omzet van Carrefour in West-Europa, al is de omzet wel iets toegenomen sinds het begin van dit jaar.

De teleurstellende omzet in Europa kon niet worden gecompenseerd door de groei in Latijns-Amerika, met name in Brazilië, en in China.