Buchmesse: ook kleine uitgever over op e-book

De e-bookrevolutie blijkt op de Frankfurter Buchmesse nu ook kleine uitgevers, zoals Willem A. Donker uit Rotterdam, te bereiken.

Natuurlijk zijn ook dit jaar elektronische boeken op de Frankfurter Buchmesse weer het grote ding. Het downloaden en lezen van e-books op een handzaam tabletcomputertje is weliswaar nog lang geen massaal verschijnsel, maar de potentie ervan is enorm. Zeggen experts. De grote uitgeverijen bereiden zich er massaal op voor, kopen kennis in en proberen een deel van de markt te veroveren.

Maar wat doe je als je een kleine zelfstandige uitgever bent, altijd papieren boeken hebt uitgegeven en eigenlijk liever je ogen sluit voor de aardverschuivingen die er misschien aankomen?

Willem A. Donker is zo iemand. Hij is directeur-uitgever van Ad. Donker in Rotterdam, een tweemansbedrijfje met een lange boekentraditie in de Maasstad. Donker is de pensioengerechtigde leeftijd allang gepasseerd. Hij is een vroege zeventiger, maar is nog volop actief in zijn vak. Samen met de Rotterdamse uitgevers Gerolf T’Hooft van Uitgeverij Asoka en Reinoud Douwes van Uitgeverij Synthese heeft Donker een bescheiden stand op de Buchmesse. Hij is voor de zevenenveertigste keer in Frankfurt en hoopt de vijftig vol te maken.

„Een paar jaar geleden”, zegt de Buchmesse-veteraan, „schreef ik in het voorwoord van mijn catalogus dat het verschijnsel elektronische boeken mijn tijd wel zal duren. Dat was een vergissing. Het duurt mijn tijd niet. Ook ik moet als ouder wordend zelfstandig uitgever aan de e-boeken. Het is onvermijdelijk.” En nu is het zover: binnenkort komen twee uitgaven van Ad. Donker ook als elektronische versie uit. Voor Donker is dat een soort revolutie.

De uitgaven zijn Lex Veldhoens Technische Mislukkingen 3, over miskleunen in de techniek. En Het ‘foute’ kamp van Richard Hoving, een boek dat deze maand als papieren versie verschijnt en dat over een interneringskamp in Amersfoort gaat waar ‘foute’ Nederlanders na de oorlog door ‘goede’ landgenoten werden vernederd en mishandeld.

Technisch wordt Donker bijgestaan door het Centraal Boekhuis. „Hoe e-books precies werken, weet ik niet. Ik ben uitgever – dat is mijn vak. De techniek kan ik gelukkig aan anderen overlaten. Zo ga ik heel voorzichtig voorwaarts.”

Reinoud Douwes van Uitgeverij Synthese, gespecialiseerd in boeken over alternatieve geneeswijzen, is vorig jaar begonnen met het uitgeven van e-boeken. Een financieel succes is het vooralsnog niet, bekent hij. „Technisch is het in orde, maar het verdienmodel is nog lang niet uitgekristalliseerd.”

Een van zijn twee e-boeken heeft hij gratis ter beschikking gesteld, De inspirerende wereld van het boeddhisme (samenstelling John Riedijk). Dat loopt goed. Het andere dat niet gratis is, verkoopt moeizaam. Beide uitgevers beamen: voor kleine zelfstandigen zijn de drempels om elektronisch te gaan publiceren vaak hoog. De onzekerheden waarmee ze geconfronteerd worden, zijn aanzienlijk – vooral de financiële.