Brüggen houdt Beethoven licht

Orkest van de Achttiende Eeuw o.l.v. Frans Brüggen met symfonieën nrs 7 en 8 Van Beethoven. Gehoord: 11/10 De Doelen Rotterdam. Symfonie nr. 9: 16/10. ****

Het bijzonderste van de negende Beethovencyclus van het Orkest van de Achttiende Eeuw is dat dirigent Frans Brüggen niet nóg een stapje verder gaat in het op scherp zetten van de toch al zo explosieve Beethoven. Er is een eind aan het steeds verder voeren van drift, roerigheid en felle accenten. Brüggen doet vaak juist een stapje terug en zoekt binnen het transparante klankbeeld vooral naar subtiliteit en spanning in de meer ontspannen lyrische passages.

Na de opulente opening van de Achtste symfonie klinken de eerste frases nog wat aarzelend en aftastend, voordat de onstuimige muziek haar weg vindt in een minutieus gedetailleerde opbouw. Een hoogtepunt in die wat los lijkende benadering is het Allegretto scherzando. Zoals een voetballer zijn kunstjes demonstreert en de zwaartekracht tart door de bal langdurig hoog te houden, zo houdt Brüggen de muziek hier verrassend spits en speels, licht en luchtig, alsof de noten een buitelende zwerm vogels vormen.

Ook in de extraverte en veel enerverender Zevende symfonie is er vaak een zoektocht naar het onderhuidse drama. Brüggen is wars van elke routine en geeft alles passende en liefdevolle aandacht. Na het vermijden van extremen mag uiteindelijk alle opgeladen energie worden losgelaten. Dan klinken de twee laatste delen extra uitbundig, bandeloos uitgelaten en overrompelend.