Britse troon emancipeert

De Britse Act of Settlement, een wet uit 1701 waarin de troonsopvolging is geregeld, is verouderd. Daarom kondigde premier David Cameron gisteren een modernisering aan.

Cameron wil een einde maken aan de voorkeur voor een mannelijk staatshoofd. „We zijn voor gelijkheid tussen man en vrouw in alle aspecten van het leven, daarom is het gek dat in de regels voor het hoogste publieke ambt de mannelijke superioriteit wordt gekoesterd”, schrijft de premier in een toelichting.

Ook noemt hij het niet langer acceptabel dat katholieken officieel worden uitgesloten van de kans om op de Britse troon plaats te nemen.

Premier Cameron moet nog wel de overige vijftien landen van het Gemenebest, die allemaal de Britse koning of koningin als hun staatshoofd hebben, overtuigen van zijn voorstel. Maar ook als de aanpassing van de wet daardoor nog even op zich laat wachten, is die als het aan Cameron ligt, met terugwerkende kracht van toepassing op eventuele de kinderen van prins William en zijn vrouw.

Het voorstel heeft geen gevolgen voor de huidige troonpretendenten. Dat betekent dat prinses Anne, de zus van kroonprins Charles, niet haar jongere broer Andrew passeert, die vierde staat in de lijn van de troonopvolging. (Reuters)