Belastingadviseurs kraken Geefwet die cultuursector moet stimuleren

Belastingadviseurs en andere deskundigen hebben stevige kritiek op de zogeheten Geefwet, die schenkingen in met name de cultuursector moet stimuleren. Dat blijkt uit onderzoek van NRC Handelsblad.

Zij beschouwen de wet, die door kunstinstellingen met blijdschap is ontvangen, als een onvoldragen samenraapsel van fiscale maatregelen, zonder achterliggende visie. Bovendien vinden zij het onterecht en een slecht signaal dat de culturele sector in de Geefwet fiscaal wordt bevoordeeld ten opzichte van andere sectoren.

Het geven aan cultuur wordt door de fiscus vanaf volgend jaar extra beloond, als de Kamer in november instemt met het wetsvoorstel. Wie geld schenkt aan een culturele instelling mag dat voor 150 procent aftrekken van zijn belastbaar inkomen. Voor andere goede doelen geldt 100 procent belastingvoordeel.

Volgens Marnix van Rij, oud-CDA-voorzitter en belastingadviseur en partner bij Ernst & Young, bestaat de Geefwet “uit een paar fiscale snoepjes om het leed voor de culturele sector wat te verzachten, terwijl met andere sectoren ongelijkheid wordt gecreëerd.” Volgens Van Rij komt de wet ook te laat, omdat er eerst een negatieve boodschap is uitgegaan van het korten op cultuur en het verhogen van de btw door het kabinet.

Ryclef Rienstra, directeur van de Van den Ende Foundation, een particulier cultuurfonds, vindt dat het kabinet zijn “negatieve kwalificaties” van cultuur moet laten varen.
Hij stelt vast:

“Gevers laten zich niet primair leiden door fiscale motieven; mensen geven geld uit affiniteit met een goed doel. Het kabinet moet duidelijk maken waarom het belangrijk is dat mensen geven aan cultuur.”

Lees het achtergrondverhaal ‘Wordt de Geefwet een collectebus?’ vandaag in NRC Handelsblad of in de digitale editie voor abonnees.