Banken tegen plan van Barroso voor extra buffers

De grote Europese banken zijn tegen het plan van voorzitter Barroso van de Europese Commissie voor het herkapitaliseren van de banken in de eurozone.

Barroso stelde gisteren voor dat banken in de Europese Unie hun aandelenkapitaal moeten verhogen. Bestuursvoorzitter Josef Ackermann van Deutsche Bank en scheidend voorzitter van de internationale lobby-organisatie van banken, zegt dat private beleggers niet willen investeren in een dergelijke herkapitalisering. Volgens hem werkt een gedeeltelijke kwijtschelding van schulden beter.

Zakenkrant Financial Times meldde vanmorgen dat banken de voorstellen van de Commissie te ver vinden gaan. Zij willen liever hun balansen inkrimpen dan extra kapitaal aantrekken. Dat zou betekenen dat zij minder geld gaan uitlenen aan bedrijven, hetgeen een rem op de economische groei zet.

Overigens is ook het verhogen van de kapitaalbuffers aanvankelijk slecht voor de economische groei, omdat banken hun winsten niet omzetten in leningen, maar in buffers. Op termijn moeten de banken zo sterk zijn dat ze zonder overheidssteun een forse afwaardering van de Griekse schulden kunnen dragen.

Volgens persbureau Bloomberg zouden banken tot 9 procent kernkapitaal moeten aanhouden van de Europese Commissie. Dat is fors hoger dan het wettelijk minimum van 4 procent dat nu geldt.

Gisteren werd eveneens duidelijk dat Slowakije deze week alsnog instemt met een eerder afgesproken verruiming van het Europese noodfonds (EFSF). Dinsdag liet de links-populistische Smer-partij het kabinet nog vallen over de eurocrisis, maar inmiddels heeft de grootste regeringspartij afspraken gemaakt met de socialisten over het noodfonds. Naar verwachting zou het Slowaakse parlement vandaag nog zijn goedkeuring aan het noodfonds geven. Met de goedkeuring kan het fonds taken overnemen van de Europese Centrale Bank (zoals het opkopen van staatsobligaties van Europese probleemlanden) en wordt de slagkracht van het fonds vergroot tot 750 miljard euro.

Barroso pleitte gisteren voor een verdere ophoging van het fonds. Hij zou met technische aanpassingen de slagkracht van het fonds willen vergroten tot 2.500 miljard euro, zodat het fonds groot genoeg is om besmetting van met name grote landen als Spanje en Italië op te vangen.

In reactie op de plannen van Barroso maakten beurzen gisteren een forse koerssprong. De AEX sloot voor het eerst sinds begin augustus boven de 300 punten, op 300,14 punten. Vanmorgen gaf de index weer wat terrein prijs. Rond het middaguur stond de index net onder de 300.