Bal is zoek in 'All Stars 2'

All Stars 2: Old Stars

Regie: Jean van de Velde. In: 107 bioscopen. **

All Stars 2 is een roadmovie waarin de vrienden van vroeger uit het elftal van Swift Boys voor een bruiloft naar Barcelona vertrekken, en onderweg anderhalf potje voetbal spelen. Dat is een probleem, want buiten de microkosmos van een amateurvoetbalclub valt veel meer op hoe beperkt de personages zijn, die allemaal welgeteld een karaktereigenschap hebben: de botte hork (Daniël Boissevain), de goeiige sul (Thomas Acda) en de neuroot (Kasper van Kooten). Ze verzuipen in de grote wereld.

Hun belevenissen zijn zowel voor de hand liggend als ongeloofwaardig. De Franse gendarme lijkt uiteraard een creatie van Louis de Funès, heel belegen zijn ook de grapjes over de Duitsers. Iets meer bij de tijd zijn aardige aanzetten om in te spelen op het Franse boerkaverbod. Maar All Stars 2 komt maar niet op gang . De eerste All Stars was een van de meest sfeervolle, geslaagde Nederlandse komedies van de afgelopen twintig jaar.

All Stars 2 kreeg een lelijke knauw door het overlijden van Antonie Kamerling, die in het vervolg een belangrijke rol zou hebben. De film bevat steeds nadrukkelijker verwijzingen naar diens droevige einde. Dat is een vergissing, want die feiten zijn veel te zwaar voor deze jongensfilm.

Peter de Bruijn

    • Peter de Bruijn