Australië wil belasting op kooldioxide

Australië gaat belasting heffen op kooldioxide, een broeikasgas dat bijdraagt aan klimaatverandering. Gisteren heeft het Australische parlement met 74 tegen 72 stemmen een wet aangenomen die zo'n vijfhonderd grote bedrijven verplicht om vanaf juli 2012 te betalen voor de uitstoot van kooldioxide.

Deze zogeheten carbon tax, van ongeveer 17 euro per ton CO2, wordt in 2015 vervangen door een systeem van emissiehandel, zoals ook de Europese Unie dat kent. Doel van de maatregelen is om de uitstoot in 2020 te reduceren met 5 procent ten opzichte van 2000.

De weerstand tegen de belasting, die bijna zeker voor eind dit jaar ook steun krijgt in de Senaat, was groot. Oppositieleider Tony Abbott deed de „in bloed gedrenkte” belofte dat een regering onder zijn leiding de belasting zal terugdraaien.

In Australië behoort de uitstoot van CO2 per hoofd van de bevolking, door het gebruik van steenkool voor de opwekking van elektriciteit, tot de hoogste in de wereld. Australië is de grootste exporteur van steenkool. In de mijnbouwindustrie bestaat de vrees dat de wet de concurrentiepositie van het land ondermijnt.

De goedkeuring van het parlement was een zege voor premier Julia Gillard. Ze had daar dringend behoefte aan nadat een voorstel om asielzoekers uit te zetten naar Maleisië in ruil voor een vergoeding onlangs was afgewezen door het Hooggerechtshof. Vanmorgen trok de regering het wetsvoorstel hiertoe bij het parlement in. (Reuters, BBC)